StoryEditor

Argentínsky prezident pozval pápeža Františka na návštevu, predtým ho mal za blbca

11.01.2024, 22:58
Autor:
ČTKČTK

Ultraliberálny politik Javier Milei, ktorý je zástancom minimálneho štátu, v minulosti tvrdo kritizoval pápeža Františka, ktorý sústavne vyzýva k solidarite s chudobnými a kritizuje ekonomické nerovnosti.

Argentínsky prezident Javier Milei poslal do Vatikánu list s oficiálnou pozvánkou pápežovi Františkovi, aby navštívil krajinu, z ktorej pochádza. Informuje o tom dnes španielsky píšuca tlač. Pred zvolením do úradu ultraliberálny politik Milei hovoril o pápežovi ako o blbcovi či priaznivci krvilačných diktatúr Fidela Castra či Nicolása Madura. V liste tvrdí, že si teraz pápeža veľmi váži.

Milei s pápežom hovoril po svojom zvolení na konci novembra, keď hovoril o Františkovej možnej návšteve. "Aj napriek riziku, že vyslovím niečo, čo nie je potrebné, vás pozývam na návštevu do našej milovanej vlasti," uviedol Milei v liste.

Pápež František, ktorý z Argentíny pochádza a bol dlhé roky arcibiskupom v Buenos Aires, sa už skôr netajil želaním po prezidentských voľbách svoju vlasť navštíviť. V poslednom čase však 87-ročný pápež dáva najavo, že sa preneho cesty do zahraničia stávajú pre vek a zdravotné problémy čoraz ťažšie. Do Argentíny sa od svojho zvolenia za pápeža v roku 2013 nepozrel.

Ultraliberálny politik Milei, ktorý je zástancom minimálneho štátu, v minulosti tvrdo kritizoval pápeža Františka, ktorý sústavne vyzýva k solidarite s chudobnými a kritizuje ekonomické nerovnosti. Milei pápeža nazval pri rôznych príležitostiach podľa agentúry Reuters blbcom, ktorý obhajuje sociálnu spravodlivosť, či zmetkom, ktorý káže komunizmus.

Označil ho tiež za človeka, ktorý je na strane krvilačných diktatúr kubánskeho vodcu Fidela Castra či venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Pápež Mileie podľa denníka El Mundo označil s odvolaním sa na nemeckú povesť za krysara z Hamelnu, ktorý dokáže zmiasť ľudí.

List pápežovi sa však nesie v úplne inom duchu. Milei si od pápežovej návštevy sľubuje posilnenie jednoty a pocitu bratstva Argentínčanov. Tvrdí, že si veľmi vážia jeho osoby i diela. Milei priznáva v texte, že opatrenia, ktoré schválila jeho vláda, aby skrátili infláciu, môžu viesť k rastu nerovnosti. "Našou prioritou je ochrániť našich najzraniteľnejších spoluobčanov a ďakujeme za spoluprácu katolíckej cirkvi, ktorej počínanie v sociálnej oblasti je neoceniteľné," uviedol Milei.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 01:10