StoryEditor

Do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie vtrhli ozbrojení maskovaní muži

10.01.2024, 06:36
Autor:
TASRTASR

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako v nedeľu ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.

Do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v utorok vtrhla skupina maskovaných ozbrojených mužov. Viacerých novinárov a členov štábu ozbrojenci nakrátko vzali za rukojemníkov, informovala agentúra AFP.

"Nestrieľajte, nestrieľajte," kričala žena na živých záberoch zo štúdia, počas ktorých sa v pozadí ozývali zvuky podobné výstrelom. Útočníci vyzbrojení puškami a granátmi, respektíve výbušninami donútili vystrašený personál televízie ľahnúť si na zem. Bezprostredne nebolo jasné, či niekto utrpel zranenia; k obetiam na životoch však nedošlo.

Živé vysielanie zo štúdia televízie TC v meste Guayaquil pokračovalo ešte ďalších 30 minút, hoci svetlá boli vypnuté. Následne bolo vidno, ako prichádzajú policajti.

Podľa ekvádorskej generálnej prokuratúry bolo zatknutých všetkých 13 ľudí, ktorí vtrhli do televízie a čelia preto obvineniam z terorizmu, píše agentúra AP.

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako v nedeľu ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom.

Z rôznych oblastí krajiny sú hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok vyhlásil 60-dňový výnimočný stav, ktorý okrem iného zavádza celoštátny zákaz nočného vychádzania a vojenské hliadky vo väzniciach. Po utorňajšom vniknutí ozbrojencov do televízie prezident vydal ďalší dekrét, v ktorom vyhlásil, že situácia v krajine eskalovala na úroveň "vnútorného ozbrojeného konfliktu".

Prezident taktiež označil 20 miestnych drogových gangov za teroristické organizácie a poveril armádu, aby začala vojenské operácie a tieto skupiny "neutralizovala" v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Boj proti gangom bude podľa prezidenta pokračovať, pokým v celej krajine nezavládne pokoj, pričom s "teroristami sa vyjednávať nebude".

01 - Modified: 2024-05-01 06:42:00 - Feat.: - Title: Prezident Ekvádora v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav 02 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 03 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 04 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 05 - Modified: 2024-04-21 21:47:51 - Feat.: - Title: V Ekvádore zastrelili šéfa väznice v deň referenda o opatreniach voči zločinu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 16:34