StoryEditor

Bangladéšska opozícia vyzvala na bojkot volieb a na generálny štrajk

05.01.2024, 14:27
Autor:
ČTKČTK

Vysoký predstaviteľ Bangladéšskej nacionalistickej strany Ráhul Kabír Rizví dnes prešiel ulicami metropoly Dháky na čele protestného sprievodu viac ako stovky opozičných lídrov a aktivistov.

Hlavná bangladéšska opozičná strana vyzvala na generálny štrajk cez nadchádzajúci víkend, keď sú v krajine plánované parlamentné voľby. Opozícia rovnako znovu apelovala na voličov, aby hlasovanie bojkotovali. Podľa opozičnej Bangladéšskej nacionalistickej strany sa spravodlivé a slobodné hlasovanie môže uskutočniť len po odstúpení vlády premiérky šajch Hasíny Vadžídovej a pod dohľadom novovymenovaného neutrálneho kabinetu.

Kampaň pred voľbami, vypísanými na nedeľu 7. januára, sa skončila dnes ráno miestneho času. Bangladéšskej politike už viac ako dve desaťročia dominuje ostré súperenie medzi 76-ročnou Vadžídovou a šéfkou BNP, 78-ročnou expremiérkou Bégam Chálidou Zijáovou, ktorá bola ale v posledných mesiacoch opakovane hospitalizovaná.

Vysoký predstaviteľ Bangladéšskej nacionalistickej strany Ráhul Kabír Rizví dnes prešiel ulicami metropoly Dháky na čele protestného sprievodu viac ako stovky opozičných lídrov a aktivistov, z ktorých niektorí držali v rukách palice a skandovali protivládne heslá.

"Ľudia tieto nelegálne voľby neprijmú," vyhlásil Rizví, ktorý už vo štvrtok večer vyzval občanov na štrajk. "V sobotu o 06:00 sa začne generálny štrajk, ktorý sa skončí o 06:00 v pondelok," vyhlásil.

Vadžídová, ktorá stojí na čele Ľudovej ligy, vo štvrtok večer predniesla k národu poslednú reč svojej kampane a vyzvala voličov, aby prišli k hlasovacím urnám.

"Ak som na svojej ceste urobila nejaké chyby, prosím za odpustenie. Ak budem môcť znovu vytvoriť vládu, budem mať šancu tieto chyby napraviť. Dajte mi možnosť, aby som vám slúžila, "povedala politička.

Vadžídová predtým vo štvrtok prehovorila k davom zhromaždeným na predvolebnom mítingu neďaleko Dháky a vyzvala na zachovanie mieru v krajine. Predvolebnú kampaň, ktorá sa začala 18. decembra, sprevádzali podľa agentúry AP násilnosti, ktoré si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a bližšie nespresnený počet zranených.

Bangladéš, ktorý má zhruba štvrť miliardy obyvateľov, za vlády Vadžídovej zažíva rýchly hospodársky rast, predovšetkým vďaka textilnému priemyslu, ktorý generuje miliardy dolárov ročne. Organizácie pre ľudské práva ale premiérku kritizujú za obmedzovanie občianskych slobôd, píše AFP.

Opozičná Bangladéšska nacionalistická strana tvrdí, že po jesenných masových protivládnych demonštráciách úrady pozatýkali 20-tisíc stúpencov opozície.

01 - Modified: 2024-04-28 10:41:05 - Feat.: - Title: Horúčavy v Bangladéši pretrvávajú už 29 dní, úrady opäť vydali výstrahu 02 - Modified: 2024-01-28 19:09:43 - Feat.: - Title: Agresívny Rus v Bangladéši ťahal predavača za fúzy a vlasy, jeho vyčíňanie zachytila kamera 03 - Modified: 2024-01-07 19:44:44 - Feat.: - Title: V bangladéšských voľbách po piatykrát zvíťazila súčasná premiérka Vadžídová 04 - Modified: 2024-01-07 06:41:21 - Feat.: - Title: V Bangladéši sa konajú parlamentné voľby, opozícia ich bojkotuje 05 - Modified: 2023-12-16 14:51:47 - Feat.: - Title: V Bangladéši demonštrovali desaťtisíce priaznivcov opozície kvôli voľbám
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 19:00