StoryEditor

Čína začala antidumpingové prešetrovanie brandy dovážanej z Európskej únie

05.01.2024, 13:01
Autor:
ČTKČTK

Podnet na vyšetrovanie dala sťažnosť, ktorú v mene domáceho sektora výrobcov brandže podala Čínska asociácia alkoholických nápojov.

Čína začala antidumpingové vyšetrovanie brandy dovážanej z Európskej únie. Oznámilo to dnes čínske ministerstvo obchodu. Krok prichádza po tom, ako únia začala skúmať dotácie pre čínskych výrobcov elektromobilov a dovoz bionafty, podľa agentúry Reuters môže tento vývoj ďalej zvýšiť napätie medzi Pekingom a Bruselom. Opatrenie sa dotkne hlavne francúzskych likériek, ktorých akcie v reakcii prudko oslabili. Francúzske združenie výrobcov konaku BNIC uviedlo, že bude s čínskymi úradmi plne vo všetkom spolupracovať.

Vyšetrovanie sa zameria na brandy z Európskej únie dovážané v nádobách s objemom do 200 litrov. Podnet na vyšetrovanie dala sťažnosť, ktorú v mene domáceho sektora výrobcov brandže podala Čínska asociácia alkoholických nápojov, uviedlo ministerstvo.

Čína predstavuje pre francúzske značky brandy významný trh. Firmy predávajú koňak a brandy z francúzskej oblasti Cognac pod značkami Hennessy, Rémy Martin a Martell.

Akcie francúzskych liehovarníckych spoločností Rémy Cointreau a Pernod Ricard po tejto správe klesli. V prípade Rémy Cointreau straty na burze v Paríži krátko po poludní dosahovali 11 percent, akcie Pernod Ricard potom strácali takmer päť percent. Viedli si tak najhoršie zo všetkých titulov hlavného indexu CAC 40.

"Sme presvedčení, že naše výrobky a obchodné praktiky sú plne v súlade s čínskymi a medzinárodnými predpismi," napísalo združenie BNIC v e-maile agentúre Reuters.

Napätie medzi Čínou a Európou rastie, najmä v oblasti obchodu. Na decembrovom summite Únie lídri Európskej únie vyhlásili, že Európa nebude tolerovať "nekalú konkurenciu" zo strany Číny. Peking oznámil, že očakáva od Bruselu obozretnosť pri zavádzaní obchodnej politiky, ktorú čínska vláda označila za reštriktívnu.

Európska únia od septembra zvažuje uloženie ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Podľa jej zistení poberajú nespravodlivé dotácie. V decembri Európskej únii tiež oznámila, že začne antidumpingové prešetrovanie dovozu bionafty z Číny, pretože podľa výrobcov z Únie má vážny vplyv na domácu výrobu a znemožňuje jej konkurovať.

Vzhľadom na to, že vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona je vyšetrovaniu dotácií pre čínske elektromobily silno naklonená, nie je rozhodnutie Číny zamerať sa práve na brandy podľa niektorých analytikov náhodou, napísala agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži 02 - Modified: 2024-05-06 12:44:44 - Feat.: - Title: Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu 03 - Modified: 2024-05-06 11:23:00 - Feat.: - Title: Austrália obvinila Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry 04 - Modified: 2024-05-06 10:11:11 - Feat.: - Title: Filipíny chcú riešiť konflikty v Juhočínskom mori diplomatickou cestou 05 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 23:42