StoryEditor

Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA

05.01.2024, 12:24
Autor:
TASRTASR

Cieľom projektu je podľa spoločnosti prispieť k modernizácii služieb vo verejnom prístave Bratislava a podporou zavádzania infraštruktúry pre alternatívne palivá prispieť k znižovaniu negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Spoločnosť Verejné prístavy, ktorá chce postaviť terminál na skvapalnený plyn (LNG) v Bratislave, zapracuje všetky pripomienky z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Urobí tak v technickej štúdii. Investor deklaruje aj ďalšie kroky. Pre Uviedla to Katarína Šubertová z kancelárie generálneho riaditeľa spoločnosti.

Štúdia realizovateľnosti podľa investora identifikuje najvhodnejšiu technológiu na výrobu a distribúciu LNG pre verejný prístav Bratislava vzhľadom na jeho špecifiká. Urobí tak na základe porovnania dostupných technológií skvapalnenia, uskladnenia a čerpania LNG na trhu. Verejné prístavy pred samotnou realizáciou vypracujú aj projekt pre územné rozhodnutie a projekt pre stavebné povolenie.

"Termín výstavby LNG terminálu závisí od termínu získania stavebného povolenia. O to bude možné požiadať až po ukončení ďalšej fázy projektovej prípravy," podotkla Šubertová.

image

Taraba súhlasí s výstavbou LNG terminálu v Bratislave, odvolanie zamietol

Cieľom projektu je podľa spoločnosti prispieť k modernizácii služieb vo verejnom prístave Bratislava a podporou zavádzania infraštruktúry pre alternatívne palivá prispieť k znižovaniu negatívnych vplyvov na životné prostredie.

"Realizácia projektu prispeje k ekologizácii verejného prístavu Bratislava v súlade s požiadavkami na zavádzanie alternatívnych palív vo verejných prístavoch v rámci krajín Európskej únie," tvrdí. Investor hovorí, že terminál vie plniť aj opačnú funkciu, a to prečerpávanie LNG dovezeného loďami na ďalšiu distribúciu.

S postavením LNG terminálu v Bratislave súhlasí minister životného prostredia Tomáš Taraba. Zamietol rozklad organizácie Greenpeace Slovensko a Znepokojené matky. V odvolacom konaní tak potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Taraba zdôraznil, že v záverečnom stanovisku bolo stanovených viac ako 50 dodatočných technických požiadaviek na zvýšenie bezpečnosti, technickej úrovne terminálu a zníženie negatívnych vplyvov pri výstavbe.

image

Plyn si siahol na cenový extrém, no to sa zmení. Cenou top suroviny na Slovensku pohne Čína aj Japonsko

Súhlasné záverečné stanovisko z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie vydal envirorezort vlani a odporučil vybudovanie LNG terminálu. Výstavba novej fosílnej infraštruktúry je podľa Greenpeace v rozpore s cieľmi Parížskej dohody. Plánuje preto ďalšie kroky, ktoré však bližšie nešpecifikoval.

Terminál má byť umiestnený v bratislavskom verejnom prístave, na hlavnom toku Dunaja a na polostrove prístavného bazéna Pálenisko. Plocha areálu navrhovanej činnosti zaberá 5500 štvorcových metrov. V blízkosti sa nachádza Prístavný most. Náklady na výstavbu odhaduje investor približne na 40 miliónov eur bez DPH.

01 - Modified: 2024-04-30 13:44:10 - Feat.: - Title: Bratislava predstavila finálne riešenie zmien na Mudroňovej a Vazovovej, zmeny sú plánované na leto 02 - Modified: 2024-04-29 22:12:08 - Feat.: - Title: Jeden z najluxusnejších barov v Bratislave roky chátra. Mesto hľadá nájomcu, skúša novú taktiku 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 05 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 21:30