StoryEditor

Envirorezort v minulom roku zrkadlil úspechy aj pády svojich ministrov, tvrdí poslankyňa PS Stohlová

05.01.2024, 11:04
Autor:
TASRTASR

Pod vedením Jána Budaja bol podľa Tamary Stohlovej rezort poznačený mnohými nezvládnutými kauzami.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2023 zrkadlilo úspechy aj pády svojich ministrov. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko).

Pod vedením Jána Budaja bol rezort poznačený "mnohými nezvládnutými kauzami". "Stroskotanie procesu zapuzdrenia Vrakunskej skládky, ktoré znamenalo aj nevyužitie eurofondov na tento účel, dobre reprezentovalo jeho pôsobenie v rezorte - veľa rečí a málo činov," skonštatovala Stohlová.

Za nezvládnutú považuje aj výzvu Obnov dom, financovanú z plánu obnovy. Stohlová podotkla, že Budaj nezvládol komunikáciu vo veci spaľovacích motorov či kauzu spojenú s dotáciami pre firmu bývalého šéfa agrorezortu Samuela Vlčana.

"Šťastím ministerstva ostávalo, že bolo plné motivovaných ľudí so zanietením pre svoju prácu. Na tento fakt nadviazal minister Milan Chrenko, ktorý svoje krátke pôsobenie využil najlepšie, ako sa v danej situácii dalo," povedala poslankyňa.

Doplnila, že pod Chrenkovým vedením sa podarilo oživiť proces sanácie Vrakunskej skládky, efektívne pristúpiť k procesom zonácií, zjednodušiť výzvu Obnov dom, posilniť zásahový tím medveďa hnedého a prijať aj akčný plán na ochranu vôd na Žitnom ostrove.

Pôsobenie súčasného šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) ohrozuje podľa Stohlovej inštitúciu ako takú.

"Nielenže pravidelne hovorí a koná v rozpore s poslaním svojho rezortu, ale poškodzuje aj kontinuitu a dôveryhodnosť samotného ministerstva," poznamenala. Poslankyňa zároveň poukázala na stranícke výmeny v rezortných organizáciách.

"Na pozície nastupujú okresní predsedovia či kandidáti strany SNS z parlamentných volieb, ktorí nedisponujú skúsenosťami z oblastí, ktoré majú riadiť," tvrdí.

Medzi hlavné výzvy MŽP v tomto roku patrí podľa Stohlovej dokončenie zonácii, prijatie klimatického zákona a riešenie tém, v ktorých Slovensko čelí žalobám alebo mu hrozia nové.

"Ide najmä o neplnenie cieľov v odpadovom hospodárstve, znečisťovanie ovzdušia či nedostatočnú ochranu biotopov," podotkla. Poslankyňa sa obáva, že pôsobenie Tarabu sa môže ukázať "ako to najhoršie, čo životné prostredie zažije".

01 - Modified: 2024-05-02 12:38:37 - Feat.: - Title: PS považuje presun voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu za neúctu voči inštitúcii 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 04 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:41