StoryEditor

Počet obetí zemetrasenia v Japonsku stúpol na 48, vážne zranenia utrpelo 16 osôb

02.01.2024, 09:46
Autor:
ČTKČTK

K najpostihnutejším patrí mesto Wadžima v prefektúre Išikawa, ktorá leží na ostrove Honšú na pobreží Japonského mora.

Najmenej 48 životov si už vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo centrálne Japonsko. Ďalších minimálne 16 ľudí utrpelo vážne zranenia. Novú bilanciu dnes zverejnila japonská verejnoprávna televízia NHK s odvolaním sa na miestne úrady. Zničené boli tisíce domov, automobilov a lodí.

Agentúra AFP uviedla, že ostrovnú krajinu od pondelkového popoludnia do utorkového rána zasiahlo 155 následných otrasov, väčšinou silnejších ako tri stupne. Úrady v niektorých oblastiach dnes varovali občanov, aby nezostávali vo svojich domovoch, pretože hrozí ďalšie silné zemetrasenia.

K najpostihnutejším patrí mesto Wadžima v prefektúre Išikawa, ktorá leží na ostrove Honšú na pobreží Japonského mora. Zrútili sa tam viaceré budovy, viac ako 200 domov zachvátili plamene. Na záberoch verejnoprávnej televízie NHK bolo vidieť okrem iného sedempodlažnú budovu, ktorá sa celá prevrátila na stranu. Len v tunajšej nemocnici zomrelo podľa agentúry Kjódó sedem pacientov.

Záchrana preživších je podľa ministerského predsedu Fumia Kišidy závodom s časom. Do oblasti postihnutého polostrova Noto bolo vyslaných 3000 vojakov, hasičov a policajtov. Záchranné práce ale komplikujú značne poškodené či zablokované cesty. Kvôli prasklinám na pristávacej dráhe, poničenému terminálu a prístupovým cestám muselo byť tiež uzavreté jedno z letísk v oblasti. Na parkovisku tam vo svojich vozidlách uviazlo okolo 500 ľudí.

Bez elektriny je v prefektúre Išikawa, kde bola po ráne teplota okolo nuly, naďalej na 33-tisíc domácností, vyše 46-tisíc ľudí zostáva evakuovaných, uviedli agentúry Reuters a DPA. Väčšina severu polostrova Noto je bez dodávok vody. Prerušená je aj veľká časť tamojšej železničnej a lodnej dopravy, uzavreté sú štyri rýchlostné cesty.

Nobuko Sugimoriová, štyridsaťsedemročná obyvateľka mesta Nanao v prefektúre Išikawa, agentúre Reuters povedala, že nikdy takéto zemetrasenie nezažila. "Snažila som sa držať televíziu, aby sa neprevrátila, ale ani ja sama som nedokázala stáť pevne na nohách," uviedla Sugimoriová zo svojho domu, v ktorom zostala po pondelkových otrasoch veľká puklina v stene a pohádzaný nábytok.

Oproti cez ulicu bolo vidieť auto rozmliaždené pod zrútenou budovou, ktorej obyvatelia ako zázrakom otrasy prežili. Tridsaťsedemročná Fudžiko Uenová uviedla, že sa v jej dome zišlo na oslavu Nového roka takmer 20 ľudí, nikto ale pri zemetrasení neutrpel zranenia.

Jadrové elektrárne v oblasti zatiaľ podľa úradov fungujú normálne. V roku 2011 zemetrasenie a cunami výrazne poškodili japonskú jadrovú elektráreň Fukušima, čo viedlo k jednej z najhorších jadrových havárií histórie.

Región pri prefektúre Išikawa v pondelok zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, po ktorom úrady pôvodne varovali, že pobrežie môže ohroziť až päťmetrová vlna cunami, nakoniec boli hlásené zhruba metrové vlny. Všetky varovania pred cunami boli podľa Reuters odvolané až dnes dopoludnia miestneho času (v noci na dnes SEČ).

01 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 03 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 04 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 05 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 08:16