StoryEditor

Fiačan: Národnú radu čaká voľba kandidátov na nového sudcu Ústavného súdu

01.01.2024, 10:29
Autor:
TASRTASR

Podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu vyhlasuje predseda parlamentu bezodkladne po zániku funkcie sudcu Ústavného súdu.

Národná rada bude musieť zvoliť dvoch kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Poukázal na to predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan vzhľadom na neobsadený post ústavného sudcu po tom, ako sa v septembri sudkyňa Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

Predseda Ústavného súdu uviedol, že už 6. septembra listom požiadal vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vyhlásil voľbu kandidátov na uvoľnené miesto sudcu tak, aby prebehla v čo najkratšej možnej dobe a bol tak zabezpečený riadny chod ÚS.

"Rovnakú žiadosť som zaslal aj novému predsedovi Národnej rady SR (Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) - pozn. TASR) listom z 23. novembra. Spätnú väzbu na zaslané listy zatiaľ nemám," skonštatoval.

Podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlasuje predseda parlamentu bezodkladne po zániku funkcie sudcu Ústavného súdu.

"Táto vec je teda v rukách Národnej rady SR," poznamenal Fiačan. Ústava i zákon o ÚS ustanovuje, že parlament navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ÚS, ktorých má prezidentka vymenovať.

V novom roku z hľadiska činnosti ÚS budú sudcovia podľa Fiačana venovať náležitú pozornosť dosiaľ nerozhodnutým veciam, v ktorých je príslušné rozhodovať plénum ÚS. K nim patrí napríklad rozhodovanie, týkajúce sa výšky trestnej sadzby "za marihuanu", platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, neprijatia právnej úpravy, uznávajúcej páry rovnakého pohlavia, parlamentom či návrh prezidentky na výklad ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora.

"Zároveň sa spolu s kolegami budeme v nezmenenom tempe i naďalej venovať rozhodovaniu v senátoch ÚS. Nápad vecí je z roka na rok vyšší a kladie vysoké nároky na sústredenú prípravu a dobrý manažment času sudcov," uviedol Fiačan.

Začiatkom tohto roka plánuje ÚS uviesť do prevádzky svoje nové webové sídlo. Bude mať nielen nový dizajn, ale aj nové funkcionality. "Pri príprave sme sa zamerali najmä na priateľské užívateľské rozhranie a prístupnosť, aby sme uspokojili požiadavky účastníkov konaní pred Ústavným súdom, ich právnych zástupcov, odbornej aj laickej verejnosti," dodal Fiačan.

S rovnakým účelom dochádza k zmenám v tvorbe a publikácii tzv. zbierkových rozhodnutí ÚS. V pláne v novom roku je opäť aj organizovanie konferencie Ústavné dni či Dňa otvorených dverí ÚS.

 

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 22:17