StoryEditor

Karol III. v prejave zdôraznil kresťanské hodnoty v časoch bojov a zmien klímy

25.12.2023, 20:35
Autor:
ČTKČTK

Monarcha vyzdvihol kresťanské hodnoty v súvislosti s konfliktami vo svete aj snahami zmierniť zmeny klímy. Kráľ prejav predniesol z Buckinghamského paláca v Londýne.

Britský kráľ Karol III. vo svojom v poradí druhom vianočnom posolstve obyvateľom britského Spoločenstva (Commonwealthu) zaželal Vianoce v znamení mieru na Zemi a dobrej vôle.

Monarcha vyzdvihol kresťanské hodnoty v súvislosti s konfliktami vo svete aj snahami zmierniť zmeny klímy. Kráľ prejav predniesol z Buckinghamského paláca v Londýne.

Stál pritom pri niekoľkometrovom vianočnom stromčeku, ktorý je podľa vyhlásenia paláca v kvetináči, aby ho bolo možné opäť zasadiť.

Na stromčeku visia prírodné vianočné ozdoby ako sušené pomaranče alebo ručne vyrábané drevené a papierové figúrky. Kráľ chcel týmto gestom podľa denníka The Guardian zdôrazniť svoje posolstvo o potrebe chrániť životné prostredie, ktoré dlhodobo šíri.

"Za svoj život pozorujem stále viac povedomia o tom, aké dôležité je chrániť planétu a prírodu na nej, domov, ktorý všetci zdieľame," povedal dnes Karol III. Spomenul tiež "stále tragickejšie konflikty" vo svete a povedal, že sa "modlí, aby všetci urobili všetko, čo je v ich silách, a navzájom sa chránili".

Prejav britského monarchu, ktorý bol druhý od nástupu na trón po smrti jeho matky Alžbety II., ale prvý od májovej korunovácie, uzavrel spevom koledy detský zbor Bexley Music.

Rovnako ako v minulých rokoch bol aj tento rok obraz hovoriaceho kráľa vysielaný v televízii preložený zábermi na členov kráľovskej rodiny, tento rok ukazovali napríklad korunováciu vo Westminsterskom opátstve, Karlovu cestu do Kene alebo následníka trónu princa Williama s manželkou Kate, ako pracujú s deťmi na záhrade pri návšteve školy. Kráľ sa dnes s rodinou zúčastnil aj tradičnej vianočnej bohoslužby.

Do kostola v Sandringhame ho odprevadila manželka Camilla, syn William s manželkou Kate a deťmi Georgom, Charlotte a Louisom. Na ceste na bohoslužbu ich podľa agentúry PA zdravili stovky ľudí, ktorí na nich čakali od skorého rána.

01 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-10 05:10:23 - Feat.: - Title: Kráľovi Karolovi III. odovzdali prvé bankovky s jeho podobizňou 05 - Modified: 2024-03-31 11:21:31 - Feat.: - Title: Karol III. sa objavil na verejnosti, vypravil sa na veľkonočnú bohoslužbu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 02:26