StoryEditor

Američanka s dvoma maternicami za desať hodín priviedla na svet dve deti

23.12.2023, 23:12
Autor:
ČTKČTK

To, že má vzácnu anomáliu rozmnožovacej sústavy, zistila Hatcherová, keď mala 17 rokov. Maternice žien s diagnózou označovanou ako didelphys majú oddelené vaječníky a vajíčkovody.

Dva pôrody počas dvoch dní tento týždeň úspešne absolvovala žena z amerického štátu Alabama, ktorá má dve oddelené maternice. Tento vzácny zdravotný stav sa tento rok v jej prípade zmenil na niečo prakticky nevídané, keď sa ukázalo, že je tehotná v oboch dutinách. Narodenie jej detí, ktoré od seba delilo len desať hodín, oznámila vo štvrtok nemocnica v meste Birmingham.

"Bábätko A" a "bábätko B", ako nemocnica novorodeniatka v tlačovej správe nazýva, sa narodila 19. a 20. decembra. Rodičia podľa miestneho spravodajského webu AL.com svoje dve dievčatká pomenovali Roxi a Rebel. Dohromady oba pôrody zabrali 20 hodín.

"Ani v tých najdivokejších predstavách by sme nikdy nenaplánovali takéto tehotenstvo a takýto pôrod," povedala matka Kelsey Hatcherová. "Príde nám správne, že majú dva rôzne dni narodenia. Každá mala svoj vlastný domček a teraz majú obe svoj vlastný pôrodný príbeh," povedala o svojich novo narodených dcérach.

To, že má vzácnu anomáliu rozmnožovacej sústavy, zistila Hatcherová, keď mala 17 rokov. Maternice žien s diagnózou označovanou ako didelphys majú oddelené vaječníky a vajíčkovody, Hatcherová potom má tiež samostatné dve krčka maternice. Podľa fakultnej nemocnice v Birminghame nie je nezvyčajné, aby ženy s dvoma maternicami čakali jedno dieťa, pričom Hatcherová už bola takto tehotná trikrát. Tehotenstvo v oboch materniciach je však úkazom, ktorý nastane "v jednom prípade z milióna".

Prvé z dvoch detí prišlo na svet prirodzenou cestou v utorok večer, to druhé potom po cisárskom reze v stredu ráno, píše AL.com. Lekári mali pred pôrodom pripravené rôzne varianty postupu, podľa nemocnice sa však mohli oprieť iba o hŕstku zaznamenaných prípadov tohto typu. Spravodajská spoločnosť BBC v tejto súvislosti pripomenula viac ako štyri roky starú výpoveď lekára v Bangladéši, podľa ktorého sa tam jednej žene narodili dvojčatá necelý mesiac po tom, čo porodili nedonosené dieťa z druhej maternice.

Roxi a Rebel sú po veľmi neobvyklom pôrode zdravé a podľa BBC sú už aj s rodičmi doma. "Otázkou zostáva, či to sú dvojčatá," dodáva v tlačovej správe nemocnice. Odpoveď ponúka jeden z jej odborníkov Richard Davis, podľa ktorého je možné dievčatká označiť za dvojvaječné dvojčatá.

"Koneckoncov to boli dve bábätká v jednom bruchu zároveň. Iba mala dve rôzne izby," povedal Davis.

01 - Modified: 2024-10-04 21:39:15 - Feat.: - Title: Jezídka odišla z Pásma Gazy s vedomím miestnych úradov, uvádza Hamas. Američania hovoria o oslobodení 02 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 03 - Modified: 2024-10-04 20:37:56 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o zamestnanosti vzrástli, dolár posilnil 04 - Modified: 2024-10-04 20:01:35 - Feat.: - Title: Biden si nie je istý, či budú prezidentské voľby v USA pokojné. Dôvodom sú sporné Trumpove vyjadrenia 05 - Modified: 2024-10-04 19:50:24 - Feat.: - Title: Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 05:16