StoryEditor

FBI dopadla hackerskú skupinu, ktorá zaútočila aj na český Newton

20.12.2023, 21:27
Autor:
ČTKČTK

Hackeri podľa informácií Newtonu cielili na technologickú aj komunikačnú infraštruktúru. Vyradili z prevádzky aplikácie NewtonOne a Anopress a paralyzované boli aj e-mailové servery.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie infiltroval a dopadol hackerskú skupinu Blackcat, ktorá zaútočila aj na viaceré české spoločnosti vrátane Newton Media. Celosvetovo spôsobila škodu za stovky miliónov dolárov. FBI vyvinula nástroj, ktorý napadnutým firmám umožní dešifrovať ich dáta a obnoviť systémy. Informovali o tom dnes české Hospodárske noviny.

Hackeri z BlackCat napadnutým firmám pomocou škodlivého softvéru zašifrovali dáta a za ich opätovné sprístupnenie chceli zaplatiť. Svoju metódu navyše skupina predávala na takzvaných darknetových fórach.

Využívali ju tak aj ďalší hackeri, ktorí potom BlackCat odvádzali časť ziskov z výkupného. Ak nejaká firma nezaplatila, hackeri na darknete zverejnili ukradnuté dáta.

Podľa amerického ministerstva spravodlivosti pomáhala FBI s dopadením hackerov rad medzinárodných partnerov. Vyzvalo tiež postihnuté firmy, aby sa ozvali. Budú mať možnosť použiť softvér, ktorý zašifrované dáta odomkne.

Využiť to chce aj spoločnosť Newton Media, ktorá sa dlhodobo zaoberá monitoringom a analýzou domácich médií. "Chcel by som to z princípu skúsiť, bola by škoda sa neozvať. Mohla by to byť taká bodka za príbehom," povedal HN majiteľ Newton Media Petr Herian. "Našťastie sa nám už skôr podarilo obnoviť naše služby v plnom rozsahu, takže od toho nie sme závislí," dodal.

Hackeri podľa informácií Newtonu cielili na technologickú aj komunikačnú infraštruktúru. Vyradili z prevádzky aplikácie NewtonOne a Anopress a paralyzované boli aj e-mailové servery. Klientske dáta neunikli ani neboli poškodené.

HN uviedli, že podľa údajov kyberbezpečnostnej spoločnosti Check Point Software Technologies čelila za posledný polrok ransomwarovému útoku každá 39. spoločnosť v Česku. Týka sa to napríklad Riaditeľstva ciest a diaľnic, jadrovej fakulty ČVUT, Českého rozhlasu, OKD alebo viacerých nemocníc.

01 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 02 - Modified: 2024-02-27 08:46:57 - Feat.: - Title: Falošné informácie mal aj od ruskej rozviedky. Informátorovi, ktorý mal klamať o Bidenovi, zamietli kauciu 03 - Modified: 2024-02-15 06:36:02 - Feat.: - Title: Ženy žalujú FBI pre zlyhanie v prípade sexuálneho delikventa Epsteina 04 - Modified: 2023-12-15 07:48:43 - Feat.: - Title: Najprv ho vyšetroval, potom pral jeho peniaze. Bývalého agenta FBI odsúdili za napomáhanie ruskému oligarchovi 05 - Modified: 2023-11-22 19:33:26 - Feat.: - Title: Na moste medzi USA a Kanadou sú dvaja mŕtvi po výbuchu, FBI vyšetruje terorizmus
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 10:42