StoryEditor

Nový imigračný zákon je štítom, ktorý Francúzsko potrebovalo, povedal Macron

20.12.2023, 20:30
Autor:
ČTKČTK

Nový zákon počíta s výrazným sprísnením podmienok na čerpanie sociálnych dávok migrantmi z krajín mimo Európskej únie, ktorí nepracujú.

Nový imigračný zákon je štítom, ktorý Francúzsko potrebovalo, povedal dnes k novej prísnejšej norme francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Senát podľa neho síce návrh zákona sprísnil, ale to Francúzsku nezabráni byť naďalej otvorenou krajinou. S mocou sa spája aj zodpovednosť a povinnosti a tento krok bol rozhodnutím, ktoré svedčí o zodpovednosti vlády, uviedol Macron. Za súčasnú politickú krízu podľa hlavy štátu môže opozícia, ktorá minulý týždeň iný návrh imigračného zákona odmietla, píše stanica BFM TV.

Nový zákon počíta s výrazným sprísnením podmienok na čerpanie sociálnych dávok migrantmi z krajín mimo Európskej únie, ktorí nepracujú. Zákonodarcovia tiež uľahčili odoberanie občianstva a naopak sprísnili podmienky pre jeho udeľovanie.

Zákon dáva parlamentu právomoc stanovovať migračné kvóty, čo však sám vládny tábor považuje podľa agentúry AFP za neústavné. Kabinet pri hlasovaní podporila krajná pravica, čo kritizuje najmä ľavicová opozícia.

Macron dnes v prvom prejave od utorkového schválenia zákona odmietol, že by bol jeho obsah diktovaný krajnou pravicou. Poznamenal však, že aby zabránil nástupu krajne pravicového Národného združenia k moci, je potrebné vyriešiť problémy, z ktorých RN čerpá svoju silu, píše AFP. Čelná predstaviteľka RN Marine Le Penová vlani prehrala proti Macronovi v druhom kole prezidentských volieb.

Naopak, sklamanie prezidentovi prinieslo zavedenie kaucie pre študentov z krajín mimo Európskej únie. Tieto prostriedky by mali pokryť náklady na ich vyhostenie, ak po skončení študijného pobytu nedocestujú. "Nie je to dobrý nápad. To nie je správa, ktorú chce Francúzsko vysielať, "povedal Macron a dodal, že sa táto pasáž môže zmeniť.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 04 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 01:41