StoryEditor

Írsko sa obráti na súd pre možnú britskú amnestiu pre účastníkov nepokojov

20.12.2023, 18:40
Autor:
ČTKČTK

Hlavným argumentom Dublinu v sťažnosti je tvrdenie, že v septembri prijatý britský zákon je nezlučiteľný so záväzkami Spojeného kráľovstva vyplývajúcimi z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Írsko sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva pre kontroverzný britský zákon, ktorý by poskytol imunitu pred trestným stíhaním niektorým účastníkom krvavých nepokojov v Severnom Írsku z konca minulého storočia.

Oznámil to dnes írsky vicepremiér Micheál Martin s tým, že vláda krok starostlivo a dlho zvažovala, píšu The Irish Times. Britská vláda chcela zákonom urobiť hrubú čiaru za históriou, pozostalí nechcú ukončenie vyšetrovania pripustiť.

Hlavným argumentom Dublinu v sťažnosti je tvrdenie, že v septembri prijatý britský zákon je nezlučiteľný so záväzkami Spojeného kráľovstva vyplývajúcimi z Európskeho dohovoru o ľudských právach. Zákon popri Dubline neschvaľuje ani žiadna z hlavných severoírskych politických strán a kritizujú ho aj pozostalí po obetiach bojov, píše BBC News.

"Je mi ľúto, že sme sa ocitli v pozícii, keď bolo takéto rozhodnutie potrebné," uviedol Martin. Ustanovenie o imunite podľa írskeho vicepremiéra "uzavrie existujúce cesty k pravde a spravodlivosti v historických prípadoch".

"Ani v prípadoch, keď nie je zaručená imunita, nie sú skúmania navrhovaného orgánu, Nezávislej komisie pre zmierenie a obnovu informácií, adekvátnou náhradou policajného vyšetrovania, vykonávaného nezávisle, primerane a za dostatočnej účasti najbližších príbuzných," uviedol Martin podľa agentúry AP.

Zákon navrhla v roku 2021 vláda vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona. Od zákona si sľubovala, že tak urobí hrubú čiaru za minulosťou a ukončí doteraz neuzavreté stovky prípadov. Súčasťou zákona je ustanovenie, že vojaci a policajti, ktorí sa rozhodnú o vtedajších udalostiach prehovoriť a spolupracovať s úradmi, nebudú stíhaní.

Počas 30 rokov stretov medzi prevažne katolíckymi republikánmi a prevažne protestantskými unionistami zomrelo na 3500 ľudí. Zatiaľ čo prvá skupina sa usilovala o pripojenie Severného Írska k Írskej republike, druhá o jeho zotrvanie vo zväzku s Anglickom, Walesom a Škótskom. Násilnosti, ktoré Briti označujú ako Troubles (Nepokoje), skončili v roku 1998 podpísaním Veľkopiatkovej mierovej dohody. Zhruba 1200 úmrtí stále polícia prešetruje, píše AFP.

01 - Modified: 2024-05-04 17:12:20 - Feat.: - Title: Študenti v Írsku a Švajčiarsku sa pripojili k protestnej vlne na podporu Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 03 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 04 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 05 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 11:51