StoryEditor

Úrady vyzývajú poslancov, aby neschválili novelu o kompetenčnom zákone

18.12.2023, 16:55
Autor:
TASRTASR

Novela kompetenčného zákona má okrem vzniku nového ministerstva športu a cestovného ruchu priniesť aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolného úradu.

Protimonopolný úrad a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzývajú poslancov parlamentu, aby neschválili novelu o kompetenčnom zákone, o ktorej rokujú v týchto dňoch. Navrhované zmeny podľa nich nezvyšujú odborné nároky na predsedov regulačných orgánov, ale robia ich naopak závislými od politickej vôle vlády. Výzvu poslala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Hudecová.

"Žiadame všetky členky a členov vlády, poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ale aj ostatné inštitúcie, aby neprijímali také opatrenia alebo legislatívne zmeny, ktoré zásadne oslabujú odbornú autonómiu a odolnosť regulačných inštitúcií, a ktoré sú v rozpore s verejným záujmom, pravidlami Európskej únie vrátane jej smerníc a nariadení a s Ústavou Slovenskej republiky," uviedli vo výzve predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Blahová a predseda Protimonopolného úradu Juraj Beňa.

Podotkli, že regulačné úrady ochraňujú hospodársku súťaž, bránia vzniku monopolov, dozerajú na efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi, dohliadajú na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo verejnom zdravotníctve, na solventnosť zdravotných poisťovní, ako aj na plnenie reformy optimalizácie siete nemocníc.

image

Poslanci rokujú o vzniku nového ministerstva

"Kvalita štátnej regulácie závisí od kvality odborných kapacít, od konkrétnych úradníkov, ktorí vydávajú rozhodnutia. (...) Profesionálna a funkčná verejná správa predstavuje v spoločnosti stabilizačný prvok a posilňuje dôveru občanov v štát," skonštatovali.

Orgány verejnej moci podľa nich túto dôveru oslabujú. "Z tohto uhla pohľadu sú navrhované zmeny v tzv. kompetenčnom zákone, ktorým sa menia zákony o hospodárskej súťaži alebo o zdravotných poisťovniach, krokom späť. Nezvyšujú odborné nároky na predsedov regulačných orgánov, práve naopak. Robia ich závislými od politickej vôle vlády. Pripomíname, že systém bŕzd a protiváh, ktorý v demokratickej spoločnosti chráni pred zneužívaním moci, by mal platiť aj v mechanizmoch, ktoré kreujú verejnú správu personálne i kompetenčne," vysvetlili.

Novela kompetenčného zákona, teda zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu od 1. januára 2024. Okrem iného má priniesť aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolného úradu.

01 - Modified: 2023-12-07 18:40:40 - Feat.: 1 - Title: Obmedzí nezávislosť a pomôže konkrétnym ľuďom, tvrdí KDH a vyzýva vládu, aby stiahla kompetenčný zákon
01 - Modified: 2024-05-03 12:59:49 - Feat.: - Title: Iniciatíva za verejnoprávnosť vyzýva poslancov, aby nepodporili zákon o STVR. Podľa nej vzbudzuje obavy 02 - Modified: 2024-04-22 08:40:59 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil ovládnutie energetickej firmy GGE pražskou spoločnosťou Unicapital Energy 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sa chystá spustiť novú výzvu Obnov dom mini. Oproti tej predošlej prídu dve významné zmeny (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-03-20 14:13:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd spojil podanie poslancov a prezidentky voči kompetenčnému zákonu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 19:31