StoryEditor

Možnosť jednomyseľnosti bez Orbána zmiatla novinárov v Bruseli

14.12.2023, 21:07
Autor:
ČTKČTK

Čo presne sa na rokovaní summitu stalo, teraz vedia len samotní prezidenti a premiéri. Viktor Orbán miestnosť skutočne opustil a nikto proti tomu nič nenamietal.

 Summit Európskej únie dnes dosiahol potrebnú jednomyseľnú zhodu na začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou. Zároveň ale maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že je to rozhodnutie zlé a že sa na ňom Budapešť nepodieľala.

Orbán totiž v čase rozhodovania opustil rokovaciu miestnosť. Jednomyseľnosť tak nastala, čo - ako vysvetlil dobre informovaný nemenovaný zdroj z Únie  - nie je s ničím v rozpore, aj keď novinári z toho boli zmätení.

"Právny základ je ten, že došlo v tejto záležitosti k rozhodnutiu Európskej rady, ktoré nebolo blokované žiadnym z členov Európskej rady," vysvetlil tento únijný činiteľ.

Podobne sa pred novinármi napokon vyjadril aj írsky premiér Leo Varadkar, podľa ktorého Orbán "nevyužil svoje právo veta".

Čo presne sa na rokovaní summitu stalo, teraz vedia len samotní prezidenti a premiéri. Viktor Orbán miestnosť skutočne opustil a nikto proti tomu nič nenamietal.

Na summite Únie sa totiž nehlasuje, len sa predseda Európskej rady pýta prítomných, či s danými závermi súhlasí a keď sa nikto nevyjadrí, znamená to, že dané rozhodnutie neblokuje. Orbánov krok, teda odchod z miestnosti, bol totiž podľa všetkého vopred dohodnutý. A za dohodou stál podľa nemenovaných zdrojov nemecký kancelár Olaf Scholz. Či niečo za tento postoj maďarskému premiérovi sľúbil, nie je zatiaľ jasné.

Podľa serveru Politico Scholz v jednu chvíľu priamo pred všetkými na rokovaní Orbánovi povedal, že ak s dohodou o Ukrajine naozaj nie je ochotný súhlasiť, tak môže opustiť miestnosť, aby mohli lídri Únie prijať jednomyseľné rozhodnutie v jeho neprítomnosti.

Orbán si týmto spôsobom zachoval tvár pre svoje domáce publikum, ktorému potom vo videu na sociálnej sieti X oznámil, že "Maďarsko sa nechce podieľať na tomto zlom rozhodnutí a preto sa dnešného rozhodnutia nezúčastnilo".

Či k niečomu podobnému, teda odchodu niektorého z premiérov či prezidentov z rokovacej miestnosti, aby sa podarilo presadiť dôležité rozhodnutie, došlo aj v minulosti, diplomati v Bruseli novinárom nevedeli povedať.

01 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 04 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 05 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 20:19