StoryEditor

Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku odovzdalo Ceny za ochranu ľudských práv

12.12.2023, 19:48
Autor:
TASRTASR

Podľa veľvyslanca USA na Slovensku ide o významnú príležitosť, aby sme ocenili a uznali prácu všetkých, ktorí podporujú a šíria spoločné hodnoty vrátane ľudských práv, tolerancie, správy verejných záležitostí a boja proti korupcii.

Veľvyslanectvo USA na Slovensku odovzdalo v utorok Ceny za ochranu ľudských práv za rok 2023. Laureátmi sa stali komunitná pracovníčka Zara Kromková, právnička Alexandra Malangone a končiaci generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo.

Podľa veľvyslanca USA na Slovensku Gautama Ranu ide o významnú príležitosť, aby sme ocenili a uznali prácu všetkých, ktorí podporujú a šíria spoločné hodnoty vrátane ľudských práv, tolerancie, správy verejných záležitostí a boja proti korupcii. "Naďalej budeme dôkladne sledovať vývoj v súvislosti so zásadami právneho štátu a s bojom proti korupcii v čase, keď sa vláda snaží o zmeny v oblasti spravodlivosti. Pozorne budeme vnímať, ako vláda reaguje na neustále volanie po zlepšeniach v oblasti ľudských práv," uviedol.

image

Slováci opäť vyšli do ulíc na protivládne zhromaždenia, ktoré zvolali tri opozičné strany. Prišli tisíce ľudí

Zara Kromková získala cenu Žena s odvahou za odvahu a vytrvalosť v neustálej snahe o dosiahnutie rovnakých práv pre LGBTQI+ ľudí. Ako priblížilo veľvyslanectvo, Kromková patrí k najvýraznejším tváram a hlasom transrodových ľudí na Slovensku, je spoluzakladateľkou komunitného a poradenského centra Prizma v Košiciach, aktívne pomáhala LGBTQI+ ľuďom utekajúcich pred vojnou na Ukrajine a po útoku na Tepláreň sa stala jednou z líderiek kampane za práva a bezpečnosť tejto komunity Ide nám o život.

Cenu Ochrankyňa ľudských práv udelili právničke Alexandre Malangone za jej dlhodobé úsilie o ochranu práv obetí obchodovania s ľuďmi a migrantov, ako aj o účinné vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom zločinov spáchaných na utečencoch z Ukrajiny. Malangone pôsobí na univerzite Johns Hopkins SAIS v talianskej Bologni a spolupracuje s Ligou za ľudské práva na Slovensku.

Cenu jej odovzdala vedúca sekcie styku s verejnosťou Tamara Sternberg-Greller, pretože veľvyslanec sa vylúčil z rozhodovania o tejto kandidátke, keďže jeho manželka je dobrovoľníčkou Ligy za ľudské práva a veľvyslanectvo si je vedomé akéhokoľvek skutočného alebo domnelého konfliktu záujmov.

Ján Jenčo získal Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť. Končiaci riaditeľ SIŽP je dlhodobo aktívny v oblasti ochrany životného prostredia a vo funkcii riaditeľa pracoval na posilnení nezávislosti a efektivity inšpekcie. Cenu získal za preukázanie príkladnej integrity vo verejnej správe a odvahy prispieť k vyšetreniu korupcie po tom, ako čelil ponuke úplatku.

01 - Modified: 2023-12-08 07:10:45 - Feat.: - Title: Najmenej tri rakety dopadli neďaleko amerického veľvyslanectva v Bagdade 02 - Modified: 2023-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Americká investičná špecialistka pre HN: V mnohých častiach Európy ťažko nájdeme toľko inovácií ako u vás 03 - Modified: 2023-03-12 12:27:41 - Feat.: - Title: Facka bola čerešničkou na torte. Pozreli sme sa na najbizarnejšie momenty, ktoré sa udiali v histórii Oscarov 04 - Modified: 2023-02-20 11:44:07 - Feat.: - Title: BAFTA 2023: Nechýbali hviezdy filmového plátna, ani kráľovský pár. Pozrite si fotografie z červeného koberca 05 - Modified: 2023-02-06 15:37:15 - Feat.: - Title: Hudobné Oscary prekonali rekord, vďaka Beyoncé. Pozrite si aj v čom sa hviezdy šoubiznisu predviedli
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 22:22