StoryEditor

USA a Európska únia kritizujú návrh dohody z Dubaja, označili ho za nedostatočný

11.12.2023, 21:40
Autor:
TASRTASR

USA, EÚ aj malé ostrovné štáty, ktorým hrozí zánik v dôsledku klimatickej zmeny a súvisiaceho zvyšovania sa hladiny oceánov, naliehali, aby výsledná dohoda obsahovala formuláciu o postupnom ukončení využívania ropy, zemného plynu a uhlia.

Spojené štáty aj Európska únia v pondelok kritizovali návrh dohody z klimatického summitu COP28 v Dubaji, v ktorom sa nespomína postupné vyradenie fosílnych palív, informovala agentúra AFP.

USA, EÚ aj malé ostrovné štáty, ktorým hrozí zánik v dôsledku klimatickej zmeny a súvisiaceho zvyšovania sa hladiny oceánov, naliehali, aby výsledná dohoda obsahovala formuláciu o postupnom ukončení využívania ropy, zemného plynu a uhlia.

Verzia dokumentu zverejnená predsedajúcou krajinou summitu - Spojenými arabskými emirátmi - v pondelok však zahŕňala len zoznam opatrení, ktoré by štáty "mohli" prijať vrátane zníženia produkcie a spotreby fosílnych palív.

"Tento text je jednoznačne nedostatočný a sklamaním," povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Podľa nej je najnovšia verzia dokumentu "vzdialená od toho, čo svet potrebuje na dosiahnutie bodu obratu" smerom k spomaleniu globálneho otepľovania.

Komisár EÚ pre oblasť klímy Wopke Hoekstra v tejto súvislosti novinárom povedal, že v návrhu dohody sú prvky, s ktorými EÚ "jednoducho nemôže súhlasiť". Predložený dokument je podľa neho "zjavne nedostatočný a neadekvátny na riešenie problému, ktorý (na COP28) máme riešiť".

"Tento text je nepostačujúci. Sú v ňom prvky, ktoré nie sú prijateľné v súčasnej podobe. Je to sklamanie," vyhlásila francúzska ministerka energetiky Agns Pannier-Runacher.

Spojené štáty, ktoré na rokovaniach v Dubaji zastupoval osobitý vyslanec vlády pre klimatické otázky John Kerry, vyzvali na posilnenie časti návrhu dohody týkajúcej sa fosílnych palív. Upozornili tiež, že úsek dokumentu venovaný finančným otázkam obsahuje nepresnosti, ktoré je potrebné odstrániť.

Predseda COP28 Sultán Ahmad al-Džábir, ktorý je tiež šéfom štátnej ropnej spoločnosti, vyzval štáty summitu, aby dosiahli zhodu v dohode pred záverom summitu COP28, ktorý oficiálne končí v utorok (12. 12.).

01 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 02 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 03 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži 04 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 05 - Modified: 2024-05-06 13:59:39 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 10:03