StoryEditor

Opozícia žiada pre rušenie špeciálnej prokuratúry či zmenu ochrany oznamovateľov dôstojnú diskusiu

11.12.2023, 17:31
Autor:
TASRTASR

Koalícia chce podľa opozičných PS, KDH a SaS zmeny presadiť protiústavne, narýchlo a v tichosti.

Opozičné strany odmietajú riešiť rušenie špeciálnej prokuratúry či zmeny v trestoch za korupciu a ochrane oznamovateľov v skrátenom legislatívnom konaní.

Zmeny považujú za zásadné a komplexné s dramatickými dosahmi na živé kauzy a boj proti korupcii. Predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho žiadajú o dôstojnú diskusiu. Ten reagoval, že priestor na vyslovenie svojho názoru vytvára všetkým poslancom rokovanie parlamentu.

Koalícia chce podľa opozičných PS, KDH a SaS zmeny presadiť protiústavne, narýchlo a v tichosti.

"Dôrazne vyzývame Pellegriniho, aby tento hanebný postup zastavil. Ako predseda parlamentu má priamu zodpovednosť za to, aby dianie v parlamente rešpektovalo ústavu a bolo dôstojné," skonštatovali strany v stanovisku. V tejto súvislosti poukázali na to, že protestná vlna proti daným krokom rastie.

Šéf parlamentu reagoval, že rešpektuje právo opozície na kritické postoje aj právo občanov vyjadriť zákonnou formou názor na spoločenské dianie. V tejto súvislosti pripomenul, že koalícia dostala mandát priamo od občanov v demokratických voľbách.

"Vládne strany v minulosti opakovane ostro kritizovali stav právneho štátu na Slovensku, pôsobenie niektorých inštitúcií trestného práva aj ich najvyšších predstaviteľov. Ministerstvo spravodlivosti predložilo návrhy zmien v trestnom práve po konzultáciách s odborníkmi," podotkol.

Rokovanie v Národnej rade podľa neho vytvára priestor všetkým poslancom na vyslovenie svojho názoru.

"Zároveň je však nesporné, že napriek rôznym názorom bude niesť zodpovednosť za právny štát vládna koalícia a je jej právom a povinnosťou presadiť také zmeny, aké z pohľadu ochrany ľudských práv a približovania sa k právnym systémom vyspelých štátov považuje za potrebné," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu.
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 10:09