StoryEditor

Nemecko odhaduje šancu na dohodu o reforme fiškálnych pravidiel EÚ na minimálne 50 percent

06.12.2023, 14:55
Autor:
TASRTASR

Ministri financií EÚ majú v piatok diskutovať o zmenách pravidiel a dohodnúť sa na spoločnej pozícii, o ktorú by potom začiatkom roku 2024 predložili Európskemu parlamentu.

Nemecko odhaduje šancu na dosiahnutie dohody o reforme fiškálnych pravidiel Európskej únie na samite v piatok na minimálne 50 percent. Uviedli to zdroje nemeckého ministerstva financií, píše agentúra Reuters.

"Existuje aspoň 50-percentná šanca, ak nie väčšia," uviedol v stredu jeden zo zdrojov. To kontrastuje s pesimizmom niektorých predstaviteľov EÚ, ktorí považujú dohodu o fiškálnych pravidlách bloku v tomto roku za nepravdepodobnú, pretože rozdiely v názoroch členských štátov na tempo konsolidáciu verejných financií sú príliš veľké.

Ministri financií EÚ majú v piatok diskutovať o zmenách pravidiel a dohodnúť sa na spoločnej pozícii, o ktorú by potom začiatkom roku 2024 predložili Európskemu parlamentu.

image

Objednávky nemeckého priemyslu prudko klesli, ekonomike chýbajú veľké objednávky

V predchádzajúcich týždňoch prebiehali medzi Parížom a Berlínom veľmi intenzívne rozhovory, uviedli zdroje. "Dohoda o fiškálnych pravidlách EÚ nezlyhá pre nezhody medzi Francúzskom a Nemeckom," povedal jeden z nich.

Fiškálne pravidlá sú pozastavené od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020, ale majú byť obnovené od roku 2024 a vlády EÚ ich chcú aktualizovať skôr, ako opäť začnú platiť.

Tieto pravidlá, nazývané Pakt stability a rastu, obmedzujú deficity v rozpočte na maximálne tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) a štátny dlh do 60 percent HDP s disciplinárnymi krokmi pre tých, ktorí neskonsolidujú svoje financie dostatočne rýchlo. Mnohé európske vlády v súčasnosti vysoko prekračujú tieto limity.

Podľa zdrojov Nemecko pozitívne prijalo nový kompromis navrhnutý španielskym predsedníctvom o preventívnej časti Paktu stability a rastu. Ale Berlín stále vidí veľký problém v korekčnej časti, pričom prebieha diskusia o referenčnej hodnote.

image

Nemecká vláda chce poskytnúť obyvateľom daňové úľavy za 15 miliárd eur

Berlín chce tiež, aby v nových pravidlách bolo, že vlády sa musia zamerať na rozpočtové deficity výrazne pod hranicou tri percentá HDP, čím sa vytvorí rezerva na pokrytie neočakávaných udalostí. To by ešte národným vládam ešte viac obmedzilo priestor na fiškálne manévrovanie.

Červenou čiarou pre Nemecko je návrh, že úrokové náklady by sa nemali odpočítavať pri procedúrach spojených s deficitom, uviedli v stredu zdroje z ministerstva financií. "Ideme tam s pevným úmyslom dosiahnuť dohodu, ale dohoda, samozrejme, nie je za každú cenu," povedal jeden zo zdrojov.

Predstavitelia EÚ uviedli, že odloženie dohody do začiatku budúceho roka nebude mať veľký vplyv na fiškálnu politiku eurozóny v roku 2024, pretože návrhy rozpočtov na budúci rok boli zostavené na základe existujúcich odporúčaní Komisie. Ale zostane menej času na rokovania o konečnej podobe pravidiel s Európskym parlamentom, ktorý sa rozpustí v apríli pred júnovými voľbami.

01 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 02 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 03 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2024-05-03 09:40:17 - Feat.: - Title: Čoraz viac Slovákov má problém s EÚ, ale skutočný problém Únie je niekde úplne inde 05 - Modified: 2024-05-03 15:48:29 - Feat.: - Title: Drucker rázne zasahuje voči reedukačným centrám. Dve končia, zvyšné čaká zásadná reforma
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 21:48