StoryEditor

Šéfka úradu pre dohľad napísala poslancom, upozorňuje na oslabenie nezávislosti

06.12.2023, 11:43
Autor:
TASRTASR

Renáta Bláhová poukázala na to, že v minulosti malo takéto riešenie veľmi negatívne dôsledky na zdroje verejného zdravotného poistenia a prinieslo "nezaslúžený profit" finančnej skupine Penta.

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová upozorňuje poslancov na novelu kompetenčného zákona, ktorá podľa nej oslabí nezávislosť úradu cez odvolávanie jeho predsedu.

"Plánované vyňatie Národnej rady z procesu odvolávania aj menovania predsedu úradu a jeho podriadenie ministerstvu zdravotníctva, je nesystémový krok a je otázne, či je v súlade s Ústavou SR," napísala im v liste. Poskytla ho hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Bláhová poukázala na to, že v minulosti malo takéto riešenie veľmi negatívne dôsledky na zdroje verejného zdravotného poistenia a prinieslo "nezaslúžený profit" finančnej skupine Penta.

Zároveň upozornila, že úrad je jediná nezávislá inštitúcia, ktorá dohliada aspoň v obmedzenom rozsahu nad výberom zdravotných odvodov, ktoré boli podľa nej pred 20 rokmi kontroverzne sprivatizované. Doplnila, že v tomto roku zdravotné odvody predstavujú asi sedem miliárd eur, pričom veľká časť je pod kontrolou Penty.

"Keďže Ministerstvo zdravotníctva SR zatiaľ riadne nevysvetlilo dôvody, pre ktoré sa má zmeniť jestvujúci postup vymenúvania a odvolávania predsedu úradu a prečo sa to má udiať ešte aj v skrátenom legislatívnom konaní, teda bez verejnej a odbornej diskusie, vzniká dôvodné podozrenie, že za týmto návrhom novely sú zase len zištné záujmy finančných skupín," skonštatovala Bláhová.

Poznamenala, že aj predstavitelia odbornej obce sa zhodujú, že nezávislý a odborne kompetentný ÚDZS má v spoločnosti nezastupiteľné miesto. Chce preto veriť, že poslanci návrh prehodnotia tak, aby bol v súlade s verejným záujmom i Ústavou.

Zámer odmieta aj Lekárske odborové združenie (LOZ). Vyzvalo na ponechanie nezávislého vedenia ÚDZS. Zdôraznilo, že v poslednom období významne upozorňoval na neúmerné zisky zdravotných poisťovní a finančných skupín podnikajúcich v zdravotníctve. Tvrdí, že ak prejde, inštitúcia stratí zmysel. Rovnako, že bude nasledovať politická výmena vo vedení úradu.

"Ak by tieto ministerkou navrhované zmeny prešli a predsedu úradu bude dosadzovať minister zdravotníctva, ÚDZS sa stane úplne zbytočnou a drahou inštitúciou bez reálnej pomoci pacientom a štátu. Zároveň by ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková prebrala plnú politickú i právnu zodpovednosť za tento úrad a jeho rozhodnutia," reagoval predseda LOZ Peter Visolajský. Nikoho by podľa odborárov neprekvapilo, ak by takéto zmeny navrhla finančná skupina Penta, či Agel, ktorým nezávislé vedenie ÚDZS "komplikuje vyťahovanie peňazí zo slovenského zdravotníctva".

Návrh novely zákona, ktorý má zmeny priniesť, schválila vláda minulý týždeň. Navrhla, aby ho parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom novely je podľa rezortu zdravotníctva návrat k právnej úprave, ktorá bola dlhoročne zaužívaná, a teda návrat k štandardnejšiemu spôsobu ustanovovania predsedu ÚDZS do funkcie.

Zmenu kritizuje aj opozícia, hovorí o politizácii úradu. Progresívne Slovensko aj KDH už avizovali, že ju v parlamente nepodporia.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 06:55