StoryEditor

Úbytok hostí pre infláciu zaznamenala viac ako polovica reštaurácií, ukazuje prieskum

03.12.2023, 10:33
Autor:
TASRTASR

Druhým najdôležitejším kritériom, podľa ktorého si zákazník vyberá reštauráciu, je podľa 79 percent reštaurácií hodnota za peniaze.

V roku 2023 pri prudkom zrýchlení inflácie zaznamenalo 54 percent reštaurácií na Slovensku menší počet hostí. Podľa 87 percent gastroprevádzok je pre zákazníkov najdôležitejším kritériom práve cena ponúkaných jedál. Vyplýva to z prieskumu Food barometer pre spoločnosť Edenred.

Druhým najdôležitejším kritériom, podľa ktorého si zákazník vyberá reštauráciu, je podľa 79 percent reštaurácií hodnota za peniaze. Geografická poloha prevádzky rozhoduje podľa 78 percent gastropodnikov a  76 percent z nich je presvedčených, že dôležitý je aj prístup zamestnancov podniku.

Počet hostí sa u 39 percent opýtaných podnikov nezmenil. Viac zákazníkov zaznamenali 4 % respondentov. Problémom pri poklese počtu hostí v reštauráciách je vplyv na množstvo prevádzok či na konkurencieschopnosť firiem.

"Znižovanie počtu hostí v reštauráciách je nezdravý jav v spoločnosti, pretože môže mať negatívny vplyv nielen na počet gastroprevádzok, a teda užšiu ponuku výberu pre zákazníkov, ale aj na nižšiu konkurenciu," upozornila Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred. Na Slovensku by sa mal pritom podľa Bachratej gastrosektor rozvíjať a napredovať, nie upadať.

Pracovníci v oblasti gastronómie tiež bojujú s nárastom cien za suroviny a energie. Aby zlepšili reštaurácie svoju ponuku, zmenili svoje návyky, a to v 71 percentách prípadoch.

Vyberajú si zdravšie a lokálne produkty a zmenili aj dodávateľov. Naopak, 29 % gastropodnikov v tomto smere svoj postoj nezmenilo. Na prípravu jedál používa 50 % oslovených reštaurácií bio produkty.

01 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 05 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 21:01