StoryEditor

Takmer sedem rokov väzenia dostal Kazach, ktorý bojoval ako ruský žoldnier na Ukrajine

28.11.2023, 23:48
Autor:
ČTKČTK

Šompolov sa podľa rozsudku dopustil trestného činu žoldnierstva a bol odsúdený za spáchanie vážneho zločinu proti mieru a bezpečnosti ľudstva.

Súdy v Kazachstane uložili šesť rokov a osem mesiacov odňatia slobody miestnemu občanovi za to, že sa zúčastnil ruskej invázie na Ukrajinu. Tridsaťštyriročný Alexej Šompolov z dediny Topar v Karagandskej oblasti bojoval na strane Ruska ako žoldnier Wagnerovej skupiny, uviedla dnes na svojom webe rozhlasová stanica Azattyk, čo je stredoázijská odbočka americkej rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Verdikt prvoinštančného súdu potvrdil podľa stanice aj súd odvolací. Súdy obžalovanému tiež zabavili 205 590 rubľov ako peniaze získané zločinom. Rozsudok je právoplatný, potvrdil stanici oblastný súd.

Šompolov sa podľa rozsudku dopustil trestného činu žoldnierstva a bol odsúdený za spáchanie vážneho zločinu proti mieru a bezpečnosti ľudstva. Žoldnierovo počínanie malo prispieť k zvrhnutiu ústavného poriadku a ohrozovalo územnú celistvosť štátu, uvádza verdikt.

Šompolov podľa stanice Azattyk žiadal podmienečný trest. Vinu priznal a vyslovil ľútosť nad svojimi činmi. Na svoju obhajobu uvádzal, že bol nezamestnaný a potreboval peniaze. Tento rok v marci uvidel na sociálnej sieti inzerát sľubujúci veľmi dobre platenú prácu v Rusku. Následne sa dozvedel, že sa má pridať k žoldnierom Wagnerovej skupiny a že za boj proti Ukrajine dostane každý mesiac 240-tisíc rubľov. V prípade, že ho zabijú, pozostalí dostanú odškodnenie.

image

Rusko ostreľovalo na Ukrajine domy i bytovku, zahynuli najmenej štyria ľudia

Ešte v ten istý mesiac odišiel do Ruska. Medzi žoldnierov ho prijali vo výcvikovom tábore, kde slúžil ako nabíjač húfnice D-20. V máji ho nasadili pri Bachmute na východe Ukrajiny, kde v tej dobe zúrili najtvrdšie boje a kde bol tiež zranený črepinou, ktorá ho zasiahla do ruky. Po uzdravení bol prepustený z radov Wagnerovej skupiny s čiastkou 235-tisíc rubľov, vyplýva z rozsudku. Ešte v máji bol po návrate do vlasti zadržaný a vzatý do väzby.

Pri odvolaní argumentoval "právnou negramotnosťou" a uvedením do omylu pri uzavretí kontraktu s Wagnerovou skupinou, ktorá mu tvrdila, že žiadny zákon neporušuje, pretože "na Ukrajine nie je vojna, ale špeciálna vojenská operácia s cieľom oslobodiť civilné obyvateľstvo".

Stanica Azattyk dodala, že zákony stredoázijskej krajiny trestajú žoldnierstvo až desaťročným odňatím slobody. Tento rok na jar bol na Ukrajine odsúdený kazašský občan Šyngys Sejlijev, ktorý tiež slúžil ako žoldnier u Wagnerovej skupiny. Odpykať si má deväť rokov.

Stanica Azattyk predtým na svojom webe písala, že z Karagandskej oblasti Kazachstanu sa nechávali najať ako žoldnieri do vojny hlavne predchádzajúci gastarbeiteri, ktorí skončili v ruských väzniciach. Niektorí sa do vlasti vrátili ako „náklad 200“, teda v rakvách.

01 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 02 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-05-05 10:02:44 - Feat.: - Title: Zelenskyj na pravoslávnu Veľkú noc povedal, že Ukrajinci kľakajú len pri modlitbe 04 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 05 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 04:05