StoryEditor

Vláda Sierry Leone vyhlásila zákaz vychádzania po útoku ozbrojencov na sklad zbraní

26.11.2023, 10:48
Autor:
ČTKČTK

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov dnes vo vyhlásení odsúdilo "pokus o narušenie ústavného poriadku" v Sierra Leone.

Vláda v západoafrickej Sierre Leone dnes vyhlásila zákaz vychádzania po útoku neznámych ozbrojencov na vojenské kasárne a zbrojársky sklad v hlavnom meste Freetown. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vládne vyhlásenie, podľa ktorého je situácia pod kontrolou.

Svedkovia oznámili spravodajcovi agentúry AFP, že vo štvrti Wilberforce, kde bola zbrojnica údajne napadnutá, počuli streľbu a rany. Iní tiež hlásili prestrelky blízko kasární v Morray Town, kde sídli námorníctvo, a pred ďalšou vojenskou základňou v hlavnom meste.

Na zvukových záznamoch zverejnených na sociálnych sieťach je podľa AFP počuť streľba z automatických zbraní a výbuchy. Ulice hlavného mesta boli podľa svedkov prázdne.

"Ubezpečujeme verejnosť, že vláda a naše bezpečnostné zložky majú situáciu pod kontrolou," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo informácií. "S okamžitou platnosťou platí v celej krajine zákaz vychádzania, aby bezpečnostné zložky mohli pokračovať v pátraní po podozrivých osobách," dodalo. Úrad nezverejnil žiadne podrobnosti o údajných páchateľoch útoku ani o ich motívoch.

Prezident Julius Maada Bio tiež ubezpečil, že útok bol zmarený. "Pokoj bol obnovený," uviedol na sociálnej sieti X. "Sme aj naďalej odhodlaní chrániť demokraciu v Sierre Leone a vyzývam všetkých obyvateľov Sierry Leone, aby sa zjednotili okolo tejto kolektívnej zodpovednosti," dodal.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov dnes vo vyhlásení odsúdilo "pokus o narušenie ústavného poriadku" v Sierra Leone.

Sierra Leone, anglicky hovoriaca krajina v západnej Afrike, prechádza politickou krízou po prezidentských a všeobecných voľbách tento rok v júni. Maada Bio, ktorý bol prvýkrát zvolený v roku 2018, podľa výsledkov zverejnených volebnou komisiou v júni opätovne obhájil mandát. Zahraniční pozorovatelia však odsúdili nezrovnalosti a netransparentné sčítanie hlasov, ako aj násilnosti a zastrašovanie.

Hlavná opozičná strana Všeľudový kongres považovala prezidentské, parlamentné a miestne voľby za zmanipulované a rozhodla sa bojkotovať parlament a miestne zastupiteľstvá. Vláda a APC napokon v októbri dosiahli dohodu vďaka sprostredkovaniu ECOWAS. APC súhlasila s ukončením bojkotu výmenou za sľub, že bude ukončené politicky motivované zadržiavanie ľudí a súdne procesy.

Krajina sa tiež potýka s ekonomickým úpadkom; v chudobe tam žije podľa Svetovej banky viac ako polovica populácie. Rastúce ceny základného tovaru vyvolali obzvlášť násilné protesty v minulom roku.

Od augusta 2020 sa západná Afrika stala dejiskom mnohých vojenských prevratov a pokusov o ne, najmä v Mali, Burkina Fasu, Nigeri a Guinei, ktorá so Sierrou Leone susedí.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 23:52