StoryEditor

Totožnosť štyroch obetí nehody malého lietadla v Rakúsku stále nie je jasná

26.11.2023, 09:22
Autor:
ČTKČTK

Podľa dnešnej rannej správy ORF stále nie je jasné, kto pri nehode prišiel o život, či išlo o mužov či ženy a aký k sebe mali obete vzťah.

Totožnosť štyroch obetí sobotňajšej nehody malého lietadla, ktoré vzlietlo z Česka a zrútilo sa na horu Kasberg v Horných Rakúšanoch, stále nie je jasná. Napísala to dnes rakúska verejnoprávna stanica ORF. Podľa nej panujú okolo nešťastia aj ďalšie nejasnosti.

Manažérka Letiska Příbram Klára Lieblová dnes v SMS správe oznámila, že vzhľadom na závažnosť celej udalosti a vzhľadom na pozostalých a policajné vyšetrovanie nebude vec komentovať.

Podľa dnešnej rannej správy ORF stále nie je jasné, kto pri nehode prišiel o život, či išlo o mužov či ženy a aký k sebe mali obete vzťah. Bulvárny denník Kronen Zeitung uviedol, že polícia nariadila pitvu.

Aj príčina nešťastia sa stále vyšetruje. ORF dodala, že pri podobných leteckých nešťastiach sa v Rakúsku zvyčajne zriaďuje osobitná vyšetrovacia komisia, ktorá má za úlohu zistiť, či haváriu spôsobil technický problém či bola na vine ľudská chyba.

Český Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd v sobotu povedal, že zvyčajne dostáva informácie o pádoch lietadiel z Česka v zahraničí so oneskorením jedného až dvoch dní a následne sa podieľa na vyšetrovaní podľa toho, aké požiadavky má zahraničné oznamujúce organizácie.

Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander 112B podľa portálu Aviation Safety Network štartoval v Příbrami, mieril na chorvátsku Istriu a mal nemeckú registráciu. Podľa Kronen Zeitung našli záchranári trosky lietadla okolo sobotňajších 13:30 neďaleko horskej chaty na hore Kasberg v husto zasneženej oblasti. Web okrem iného napísal, že krátko pred zrútením lietadlo v oblasti kličkovalo.

Manažérka příbramského letiska, z ktorého lietadlo vzlietlo, nechcela dnes haváriu komentovať. "Môžem iba potvrdiť, že plne kooperujeme s Políciou Česka, s Ústavom pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd a predovšetkým s rakúskym vyšetrovateľom," uviedla Lieblová.

Letecký expert Christian Klopf, ktorého oslovil denník Oberösterreichische Nachrichten, uviedol, že podľa neho bol typ lietadla "nevhodný, aby v týchto poveternostných podmienkach prelietal Alpy". "Tento stroj je len čiastočne vhodný na let bez prístrojov, pilot tak nemôže letieť nad mraky a musel letieť len podľa toho, čo videl," povedal Klopf a dodal, že to za daného počasia bolo "extrémne ťažké".

"Snežilo, fúkal silný vietor a boli turbulencie," dodal odborník, podľa ktorého je pri tomto počasí vhodnejšie letieť cez Rakúsko na juh o niečo východnejšou trasou. Klopf tiež uviedol, že je možné, že pilot vletel do iného horského údolia, ako pôvodne chcel, kvôli zlej viditeľnosti už sa ale nedokázal otočiť.

01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 14:01