StoryEditor

Česko čakajú v pondelok odborárske protesty a štrajk proti krokom vlády

26.11.2023, 09:02
Autor:
ČTKČTK

Predseda najpočetnejšieho českého zväzu KOVO Roman Ďurčo pred pár dňami povedal, že by to v priemyselných podnikoch mohol byť až milión štrajkujúcich zamestnancov.

Česko čaká v pondelok štrajk, ktorý vyhlásili odbory na protest proti krokom vlády. Podľa odborových predákov sa bude štrajkovať vo všetkých krajoch v rade škôl, firiem či úradov. Niekde sa práca zastaví na hodinu, niekde na dve hodiny či na celý deň. Počet štrajkujúcich odborov zatiaľ nezverejnili.

Predseda najpočetnejšieho českého zväzu KOVO Roman Ďurčo pred pár dňami povedal, že by to v priemyselných podnikoch mohol byť až milión zamestnancov. Školské odbory odhadujú, že sa do štrajku zapojí okolo 70 percent škôl. Nespokojní odborári a odborárky zamieria do Prahy tiež na protestný pochod a demonštráciu. Usporiadatelia nahlásili magistrátu niekoľko tisíc účastníkov.

Odbory protestujú proti podobe vládneho konsolidačného balíka aj dôchodkové reformy, nenavyšovanie platov vo verejnom sektore, drahým energiám, vysokej inflácii, nevyjasnenému rastu minimálnej mzdy aj nedostatku peňazí na školstvo. Sťažujú sa na to, že vláda s nimi nehľadá kompromis.

Premiér Petr Fiala (ODS) tento týždeň vyhlásil, že štrajk považuje za neodôvodnený. Poukázal na rast rozpočtu školstva a zaručený plat učiteľov vo výške 130 percent priemernej mzdy. Podľa Fialu odbory pokračujú v konfrontačnej politike a konajú nezodpovedne.

Minister práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uviedol, že kabinet je pripravený s odbormi rokovať a ponúkol im, že by sa na zvýšenie zárobkov a posilnenie rozpočtov ministerstiev využili neutrácané peniaze z tohto roka. Putovať by mali hlavne do odmien. Odbory žiadajú zvýšenie taríf.

Štrajk vyhlásilo desať odborových zväzov. Popri školských odboroch a zväze KOVO sú to odbory úradnícke, drevárske, zdravotnícke, dopravné, kultúry, knižníc, potravinárov a vysokoškolský zväz.

Ďalšie zväzy ich podporujú. ČMKOS ako najväčšia centrála s 31 zväzmi a asi 270-tisíc členmi postupuje spoločne s Asociáciou samostatných odborov. Druhá centrála zastrešuje 12 organizácií a zhruba 110-tisíc odborárov, medzi členmi sú vplyvné železničiarske či lekárske odbory.

Odborári museli zamestnávateľom tento týždeň nahlásiť počty účastníkov štrajku. Šéf ČMKOS Jozef Středula ich nechcel spresniť. "V tejto chvíli nie sú podstatné ani dôležité. Stále rastú. Hnutie je to obrovské. Prekvapivé je, koľko zamestnancov štátu sa chce zapojiť," povedal Středula.

Je presvedčený o tom, že vláda nejaké ústupky urobí. Jurečka už ohlásil, že kvôli štrajku nepoletí do Bruselu na rokovania ministrov práce Únie a namiesto toho sa chce stretnúť s odborármi a štrajkujúcimi.

Podľa šéfa najpočetnejšieho zväzu KOVO Romana Ďurča by sa malo štrajkovať v stovkách priemyselných firiem, mohol by to byť až milión zamestnancov.

Podľa dostupných údajov je v Česku okolo štyroch miliónov zamestnancov. Školské odbory odhadujú, že sa zapojí zhruba 70 percent škôl.

Podľa predáka Odborového zväzu štátnych orgánov a organizácií Pavla Bednára do celodenného štrajku vstúpia úradníci z niektorých úradov a sociálnej správy, hodinu cez poludnie potom budú štrajkovať ďalší pracovníci úradov práce, sociálnej správy, katastrálnych úradov či daňových úradov. Inde zamestnanci štrajk podporia. V automobilke Škoda Auto sa výroba zastaví vo všetkých výrobných závodoch na dve hodiny medzi 13. hodinou a 15. hodinou.

Stredola pred pár dňami uviedol, že by nemusela jazdiť niekde aj doprava. Podľa zistení ČTK z regiónov by sa však vodiči autobusov mali zapojiť skôr symbolicky, riadiť budú v reflexných vestách.

Podľa analytikov budú mať pondelkový štrajk a protestné akcie na výkon českej ekonomiky len zanedbateľný dopad. Znepokojujúce je podľa nich skôr to, že ľudia chcú štrajkovať kvôli nevyhnutnej snahe znížiť zadlžovanie a porovnať verejné financie.

01 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 02 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba 05 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 04:19