StoryEditor

Európska raketa Ariane 6 zvládla kľúčovú skúšku pred prvým letom, štart mešká štyri roky

23.11.2023, 23:55
Autor:
ČTKČTK

Zapnutie motora Vulcain 2.1, ktoré trvalo približne osem minút, podľa spoločnosti umožnilo overiť celú letovú fázu hlavného stupňa Ariane 6 pri simulácii kompletnej časovej osi štartu.

urópska raketa Ariane 6 postúpila dnes na kozmodróm Kourou vo Francúzskej Guyane "rozsiahlu generálnu skúšku" pred prvým letom do vesmíru, ktorý je naplánovaný na budúci rok. Počas skúšky bol úspešne spustený motor Vulcain 2.1 hlavného stupňa nosnej rakety, uviedla agentúra AFP. "Dlhodobý test pohonu nosnej rakety Ariane 6 na štartovacej rampe v Guyanskom vesmírnom stredisku prebehol úspešne," uviedla v komuniké po teste spoločnosť ArianeGroup, ktorá je výrobcom rakety Ariane 6.

Zapnutie motora Vulcain 2.1, ktoré trvalo približne osem minút, podľa spoločnosti umožnilo overiť celú letovú fázu hlavného stupňa Ariane 6 pri simulácii kompletnej časovej osi štartu.

Predstavitelia ESA predtým podľa agentúry Reuters oznámili "ľahkú anomáliu" počas testu vo Francúzskej Guyane, ktorý zahŕňal zapnutie motora Vulcain 2.1 a následných sedem minút prevádzky bez vlastného štartu raketu.

"Tímy teraz dokončili každú fázu letu nosné rakety bez toho, aby opustila Zem," uviedol generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry Josef Aschbacher.

Tento krok, prezentovaný ako zásadný, "nás priblížil k inauguračnému letu Ariane 6", povedal výkonný prezident ArianeGroup Martin Sion.

Pred prvým letom zostáva vykonať ďalšie testy, týkajúce sa najmä "preukázania tolerancie k chybám", spresnil.

Úplné výsledky dnešného testu však nebudú po analýze všetkých parametrov oznámené skôr ako 30. novembra. "Základná otázka bude znieť, či musíme test zopakovať," vysvetlil Domenico Resta z vedenia projektu Ariane 6 v ESA.

Test bol pôvodne naplánovaný na 3. októbra, ale musel byť odložený po zistení anomálie na hydraulickom okruhu systému, ktorý riadi orientáciu dýzy motora hlavného stupňa. Prvý let Ariane 6, pôvodne plánovaný na rok 2020, navrhnutý tak, aby čelil konkurencii americkej nosnej rakety Space X, bol niekoľkokrát odložený kvôli pandémii Covid-19 a problémom s vývojom.

Členské štáty ESA sa tento mesiac dohodli na ďalšom financovaní rakety Ariane 6 a talianskej rakety Vega-C. Prostriedky, ktoré prisľúbilo 22 krajín, by mali stačiť na štarty rakety Ariane 6 v rokoch 2026 až 2030. Rakety sú súčasťou európskej stratégie pre samostatné dobývanie vesmíru, povedal šéf ESA Joseph Aschbacher po summite agentúry v španielskej Seville.

Projekt Ariane 6 nabral štyri roky meškania, k prvému štartu by sa raketa mala vypraviť na budúci rok. Odklad sprevádzal rast nákladov, ktorý navyše zhoršila inflácia. Výrobcovia rakety na čele s francúzskou spoločnosťou ArianeGroup sa na summite zaviazali znížiť svoje náklady o 11 percent.

Ročný príspevok do rozpočtu rakety Ariane bude maximálne 340 miliónov eur. Zabezpečí vyrovnané financie pre 16. až 42. štart rakety, pričom prostriedky pre prvých 15 štartov sa už podarilo zabezpečiť skôr.

Európsky vesmírny program čelí tvrdej konkurencii, najmä zo strany americkej spoločnosti Space X, ktorá posiela do vesmíru dve rakety týždenne, ako predtým napísala AFP.

01 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Satelitné zábery z Marsu vedcom vyrazili dych. Na jednom z najpodivnejších miest planéty boli roztrúsené tisíce pavúkov 02 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 02:07