StoryEditor

Hlavný hygienik Mikas: Vývoj antibiotík nie je taký rýchly, ako baktérie nadobúdajú odolnosť

23.11.2023, 16:56
Autor:
TASRTASR

Odolnosť voči antibiotikám je podľa slov hlavného hygienika prirodzenou vlastnosťou niektorých mikroorganizmov.

Ľudia sa podľa hlavného hygienika Jána Mikasa nemôžu spoliehať na to, že nefungujúce lieky jednoducho nahradíme novými.

"Vývoj nových antibiotík totiž nie je taký rýchly ako tempo, akým baktérie nadobúdajú odolnosť voči používaným liekom. Výsledkom môže byť, že aj úplne bežné infekcie budú už čoskoro opäť neliečiteľné a rizikom sa môžu stať aj bežné chirurgické zákroky, poranenia či úrazy," uviedol pri príležitosti aktuálneho Svetového týždňa povedomia o antibiotikách.

Pripomenul, že používaním antibiotík iba v opodstatnených prípadoch všetci dokážu prispieť k tomu, aby tieto cenné lieky fungovali a zachraňovali životy čo najdlhšie. Antibiotikami sa liečia mnohé bežné i závažné infekcie a ak baktérie nereagujú na liečbu, infekcie sa u pacientov stávajú dlhotrvajúce alebo neliečiteľné.

Negatívne trendy vo svete aj na Slovensku sledujeme najmä v prípade enterobaktérií odolných voči antibiotikám poslednej voľby, ako je napríklad Klebsiella pneumoniae.

"Môže spôsobiť rôzne ochorenia najmä u oslabených pacientov. Naopak, priaznivejšie sa situácia ukazuje v prípade zlatého stafylokoka odolného voči penicilínovým antibiotikám," priblížil Martin Sojka z Národného referenčného centra pre sledovanie rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká Úradu verejného zdravotníctva.

Odolnosť voči antibiotikám je podľa jeho slov prirodzenou vlastnosťou niektorých mikroorganizmov.

"Dôsledkom takto získanej odolnosti voči antibiotikám je, že baktérie sa v tele množia aj napriek liečbe, infekcie sú ťažšie liečiteľné a aj pacient ich môže v niektorých prípadoch ľahšie šíriť," vysvetlil Sojka.

Zdôraznil, že významným faktorom, ktorý k vzniku rezistencie prispieva, je nesprávne používanie a nadužívanie antibakteriálnych liečiv.

"Baktérie sa chcú sa rozmnožiť čo najviac za čo najmenej vynaloženej energie. Preto je získaná odolnosť na antibiotiká v prostredí bez nich pre baktérie zbytočne vynaložená energia. Ak teda znížime spotrebu antibiotík a budeme ich užívať naozaj iba v opodstatnených prípadoch, populácia baktérií sa začne odolnosti voči antibiotikám postupne zbavovať, lebo ju nebude potrebovať," objasnil Sojka.

Antibiotiká sú účinné proti baktériám, nie vírusom, a nemali by sa preto užívať na vírusové ochorenia, upozornil Ivan Bakoss z odboru imunizácie ÚVZ SR.

Zdôraznil, že netreba žiadať o antibiotiká, ak ich lekár nenavrhuje, a liečbu antibiotikami je dôležité dodržiavať podľa pokynov.

Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení pripomenula, že pravidelné očkovanie taktiež môže pomôcť udržať antibiotiká účinné, a tým predchádzať infekciám, ktoré by inak vyžadovali antibiotiká.

01 - Modified: 2024-04-22 09:32:48 - Feat.: - Title: Hygienici evidujú od začiatku roka 390 prípadov čierneho kašľa 02 - Modified: 2024-04-05 09:38:54 - Feat.: - Title: Ústav pre kontrolu liečiv naďalej eviduje výpadky pri liekoch na psychické ochorenia či antibiotikách 03 - Modified: 2024-04-03 13:28:54 - Feat.: - Title: Iný lekár či kraj, iný mrav. Aké sú rozdiely v preskripcii antibiotík? 04 - Modified: 2024-03-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Antibiotiká. Ktoré druhy sú už neúčinné a prečo majú problémy 05 - Modified: 2024-02-16 16:06:30 - Feat.: - Title: Antivaxer Kotlár má už prvé výsledky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 17:45