StoryEditor

Spojené štáty podozrievajú Indiu zo zapojenia do plánu atentátu na opozičníka, píšu americké médiá

22.11.2023, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Podľa informácií denníka už Washington o veci informoval niektorých svojich spojencov. Okrem toho americkí prokurátori predložili súdu v New Yorku zatiaľ tajné obvinenie aspoň jedného podozrivého.

Americká vláda varovala Indiu kvôli podozreniu, že bola zapojená do neúspešného plánu zavraždiť v Spojených štátoch istého sikhského separatistu. Napísal to dnes denník Financial Times (FT), ktorý sa odvoláva na viacero informovaných zdrojov. Zistenie prichádza päť mesiacov po vražde iného sikhského predáka v Kanade, s ktorou kanadská vláda tú indickú spájala.

V americkom prípade bol podľa zdrojov FT terčom Gurpatwant Singh Pannun, ktorý má americké aj kanadské občianstvo. Pôsobí v organizácii Sikhs for Justice, ktorá je rovnako ako v júni zavraždený Hardeep Singh Nijjar súčasťou hnutia volajúceho po vzniku samostatného sikhského štátu Chálistán v oblasti indického Pandžábu.

Nemenované osoby, ktoré o kauze prehovorili, neuviedli, či údajný plánovaný atentát prekazili americké bezpečnostné zložky, alebo či podozriví plán opustili po tom, čo sa Washington v tejto súvislosti obrátil na Dillí. Jeden z anonymných zdrojov oboznámených s prípadom uviedol, že americký protest prišiel po júnovej návšteve indického premiéra Naréndry Módího v USA.

image

Najvyššou sochou na svete sa už päť rokov pýši India. Podobizeň bojovníka za samostatnosť meria 182 metrov

Kanadská vláda s podobným tvrdením vystúpila verejne po tom, čo bol Nijjar 18. júna zabitý pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia. Kanadský premiér Justin Trudeau v septembri uviedol, že tajné služby majú dôveryhodné informácie spájajúce s vraždou indickú vládu. Tá podiel na Nijjarovej násilnej smrti odmieta.

Nové zistenie FT zatiaľ India nekomentovala, oficiálne vyjadrenia tiež odmietli poskytnúť americké ministerstvo spravodlivosti aj Federálny úrad pre vyšetrovanie.

Podľa informácií denníka už Washington o veci informoval niektorých svojich spojencov. Okrem toho americkí prokurátori predložili súdu v New Yorku zatiaľ tajné obvinenie aspoň jedného podozrivého. Kedy by mohol byť dokument zverejnený, nie je jasné.

01 - Modified: 2024-05-04 05:08:45 - Feat.: - Title: V Kanade zadržali troch Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 13:50:34 - Feat.: - Title: Tesla kvôli kopírovaniu ochrannej známky žaluje svojho indického menovca 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 10:09