StoryEditor

EÚ musí budovať silnú občiansku spoločnosť v kandidátskych krajinách, upozorňuje vysoký európsky predstaviteľ

22.11.2023, 13:45
Autor:
TASRTASR

Ak by došlo k revízii základných zmlúv EÚ, čo žiada Európsky parlament a aj občania cez Konferenciu o budúcnosti Európy, Európskehy hospodársky a sociálny výbor chce byť jedným z účastníkov konventu.

Budovať silnú občiansku spoločnosť v kandidátskych krajinách je povinnosťou euroinštitúcií ešte pred rozšírením EÚ. Uviedol to predseda Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Oliver Röpke.

Šéf EHSV sa 23. a 24. novembra zúčastní v Bratislave na seminári pre expertov v oblasti komunikácie "Connecting EU 2023". Hlavnými témami budú diskusie zamerané na dezinformácie, mladých voličov a mobilizáciu občianskej spoločnosti pred eurovoľbami v júni 2024.

Röpke pripomenul, že ak by došlo k revízii základných zmlúv EÚ, čo žiada Európsky parlament a aj občania cez Konferenciu o budúcnosti Európy, EHSV chce byť jedným z účastníkov konventu.

"Podporujeme myšlienku silnejšej Európy a vieme, že sú potrebné reformy pred rozšírením EÚ, zmeny v rozhodovacom procese. V prípade revízie zmlúv budeme trvať na tom, aby sa EHSV stal plnohodnotným členom diskusií," povedal. Vysvetlil, že jedine tak by sa občianske organizácie, ktoré EHSV zastupuje, mohli dostať k slovu.

Nevylúčil, že v takomto prípade by boli požiadavky, aby vzrástol význam a úloha EHSV, ktorý je dnes poradným orgánom inštitúcií EÚ pri tvorbe celoeurópskej politiky.

image

Europoslanci podporujú jadrovú energetiku. Na reaktory s nulovými emisiami si však ešte počkáme

"Naša sila je v občianskych organizáciách, odboroch a zamestnávateľských zväzoch a verím, že čím viditeľnejší budeme, tým je to lepšie pre Európu. Naša sila je v našom odhodlaní," zdôraznil.

Upozornil, že EHSV bude prvou inštitúciou EÚ čo sa naplno otvorí spolupráce s mládežou a rovnako prvá bude aj pri spolupráci s organizáciami z kandidátskych krajín. Ocenil, že za toto úsilie mu blahoželali lídri Európskej komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu a tiež eurokomisár pre rozširovanie.

"Zahrnieme kandidátske krajiny do našej rozhodovacej schémy. Ostatné euroinštitúcie to pozorne sledujú. Vítajú, že chceme ukázať kandidátom, že má cenu robiť reformy a plniť svoje integračné záväzky. Spolu s nimi chceme v konečnom dôsledku ovplyvniť rozhodovací proces EÚ," povedal Röpke.

image

Orbánovi odporcovia strácajú nádej. Aktivisti v Maďarsku zažívajú hlbokú dezilúziu

Verí, že takáto zaangažovanosť s kandidátskymi krajinami je hlavne cesta, ako dopredu budovať silnú a odolnú občiansku spoločnosť - čo sa podľa neho nedialo pred vstupom stredoeurópskych krajín do Únie a dodnes to v týchto krajinách cítiť.

"Túto chybu nesmieme zopakovať. Musíme oveľa skôr podchytiť občiansku spoločnosť z týchto krajín a podporovať ju," zdôraznil. Spresnil, že za týmto účelom už navštívil viacero krajín západného Balkánu, bol na Ukrajine a chystá sa do Moldavska.

Tvrdí, že posilnením významu občianskej spoločnosti v kandidátskych krajinách, vďaka aktívnej spolupráci s EHSV, vzrastie aj ich vplyv na domáce vlády, čo posilní sociálny dialóg a komunikáciu s občanmi ešte pred vstupom do EÚ.

"Chceme, aby pracovali po boku s nami, aby prinášali svoje pozície a pohľady čo sa týka sociálnych práv, jednotného trhu alebo mobility. Je dobré o tomto všetkom s nimi hovoriť ešte pred rozšírením EÚ," odkázal Röpke.

01 - Modified: 2024-05-03 09:40:17 - Feat.: - Title: Čoraz viac Slovákov má problém s EÚ, ale skutočný problém Únie je niekde úplne inde 02 - Modified: 2024-05-02 09:38:31 - Feat.: - Title: Európska únia poskytne Libanonu finančnú pomoc v hodnote jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 04 - Modified: 2024-04-30 16:55:41 - Feat.: - Title: Výrazné oslabenie. Európske akciové trhy majú za sebou prvý negatívny mesiac od októbra 05 - Modified: 2024-04-30 12:35:32 - Feat.: - Title: EÚ20: P. Mihók: Členstvo v EÚ je pre Slovensko úspešným príbehom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 07:50