StoryEditor

Severná Kórea sa chystá na obežnú dráhu Zeme vypustiť vojenskú prieskumnú družicu

20.11.2023, 21:42
Autor:
TASRTASR

Predchádzajúce dva pokusy Pchjongjangu neboli úspešné.

Severná Kórea informovala Japonsko, že sa najskôr v stredu chystá vypustiť družicu na obežnú dráhu Zeme, informovala agentúra AFP s odvolaním na pondelkovú správu japonskej tlačovej agentúry Kjódó.

KĽDR upovedomila japonskú pobrežnú stráž, že satelit vypustí medzi 22. novembrom a 1. decembrom, napísala Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida v reakcii nariadil jednotlivým ministerstvám a vládnym agentúram, aby sa plne pripravili na možný štart severokórejského satelitu.

image

Severná Kórea by do týždňa mohla vypustiť špionážny satelit, tvrdí juhokórejský minister

Soul v nedeľu s odvolaním na informácie spravodajských služieb uviedol, že Severná Kórea by sa do týždňa mohla opäť pokúsiť do vesmíru vypustiť svoju špionážnu družicu. Predchádzajúce dva pokusy Pchjongjangu o umiestnenie svojej družice na obežnú dráhu Zeme neboli úspešné.

Južná Kórea v pondelok vyzvala KĽDR, aby prípravy na vypustenie satelitu okamžite pozastavila. "Ak Severná Kórea napriek nášmu varovaniu pristúpi k vypusteniu vojenskej prieskumnej družice, naša armáda prijme potrebné opatrenia, aby zaručila životy a bezpečnosť ľudí," povedal vrchný veliteľ operácií juhokórejského zboru náčelníkov štábov Kang Ho-pil.

Severná Kórea sa o vypustenie špionážneho satelitu na obežnú dráhu po prvýkrát pokúsila na konci mája. Nosná raketa sa však v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora zrútila do mora, napísala vtedy štátna agentúra KCNA.

image

Po augustovom druhom neúspešnom pokuse Pchjongjang avizoval, že tretí štart sa uskutoční v októbri. Tento plán však nezrealizoval, pripomína AFP.

Soul tvrdí, že Severná Kórea poskytuje Rusku zbrane výmenou za ruské vesmírne technológie.

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických rakiet a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

01 - Modified: 2024-05-07 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Propagandistický song oslavujúci Kim Čong-una je gigantickým hitom na TikToku, textu ľudia nerozumejú 02 - Modified: 2024-05-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži japonský sen na vlastnej koži. V krajine je deväť miliónov prázdnych domov a pribúdajú ďalšie, má to bizarný dôvod 03 - Modified: 2024-05-04 19:53:29 - Feat.: - Title: Prirovnávajú ju k ABBE. Oslavná pesnička na Kima je hitom TikToku 04 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 05 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 05:07