Taliansky parlament dnes schválil návrh zákona, ktorý zakazuje výrobu a predaj umelého mäsa. Za porušenie nariadenia hrozia pokuty až 150-tisíc eur, píše ekonomický denník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhol minister pôdohospodárstva a potravinárskej suverenity Francesco Lollobrigida, ktorý je predstaviteľom krajne pravicovej strany Bratia Talianska a švagrom premiérky Giorgii Meloniovej.
Krok k definitívnemu schváleniu návrhu zákona dnes urobila Poslanecká snemovňa, keď zámer už pred niekoľkými mesiacmi schválil Senát. Pod hrozbou pokuty sa okrem iného zakazuje výroba, dovoz a predaj takzvaného umelého mäsa určeného na konzumáciu zo strany ľudí a podobných krmív pre zvieratá. Za porušenie hrozí firmám pokuta až do desiatich percent príjmov a do maximálnej výšky 150-tisíc eur.
Zákon tiež zakazuje názvy vegetariánskych a vegánskych výrobkov, ktoré odkazujú na jedlá a výrobky z mäsa. Z talianskych regálov tak budú musieť zmiznúť rastlinné hamburgery či párky, ktoré bolo doteraz možné predávať bez obmedzení. Podľa navrhovateľov normy by takéto názvy mohli klamať zákazníka.
Zákon podporovali zväzy poľnohospodárov, ktoré by chceli presadiť obdobný zákaz aj na úrovni ˇunie. Vládni predstavitelia upozorňovali na možné, ale bližšie nešpecifikované negatívne dopady na ľudské zdravie. Proti norme naopak hlasovali či sa zdržali hlasovania opozičné strany. Podľa nich hrozí, že sa v Taliansku zastaví vývoj tohto druhu produktov, ktorý by sa mohol stať v budúcnosti dôležitou súčasťou výroby potravín.
Pri sídle parlamentu sa pred hlasovaním stal incident, keď šéf poľnohospodárskeho zväzu Coldiretti Ettore Prandini zaútočil na poslancov liberálnej platformy +Europa Benedetta della Vedu. Zasiahnuť musela polícia. Prandini neskôr uviedol, že ho della Vedová a ďalší jeho stúpenci vyprovokovali nápismi, ktoré mali so sebou. "Pestujete hlúposť. Zákaz umelého mäsa ide proti vede a proti Taliansku, "odkázal poslanec na nápise zhromaždeným poľnohospodárom.
Ochrancovia práv zvierat tvrdia, že mäso kultivované v laboratóriách by mohlo tvoriť výraznú alternatívu intenzívnym chovom a porážkam zvierat. Ekológovia si od tejto výrobnej metódy okrem iného sľubujú pokles emisií z produkcie mäsa zo živých zvierat.