StoryEditor

Národní kontrolóri poslali vláde pohľad na riziká spojené s udržateľným smerovaním Slovenska

15.11.2023, 12:14
Autor:
TASRTASR

Slovensko v posledných rokoch podľa Najvyššieho kontrolného úradu zaznamenáva klesajúci trend vo všetkých relevantných globálnych indexoch a ukazovateľoch.

Národní kontrolóri spracovali analýzu zameranú na systémové problémy ohrozujúce udržateľné smerovanie slovenskej spoločnosti, ktorá vychádza z ich opisu rizík pri riadení verejných politík. Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy zaslal v stredu dokument predsedovi vlády a ministrom, informoval NKÚ.

"Naším poslaním nie je len spätne hodnotiť dodržanie zákonných pravidiel pri rozhodovaní o použití verejných financií či majetku. Máme aj povinnosť ponúkať naše zistenia v širších súvislostiach pre vládu i parlament, aby napĺňanie strategických projektov spĺňalo merateľné kritériá efektívneho nakladania s majetkom alebo štátnymi financiami," uviedol predseda NKÚ.

Slovensko v posledných rokoch podľa úradu zaznamenáva klesajúci trend vo všetkých relevantných globálnych indexoch a ukazovateľoch vrátane odporúčaní Európskej komisie, OECD, Indexu konkurencieschopnosti či Indexu právneho štátu.

image

Inflácia na Slovensku v októbri spomalila, dostala sa na úroveň zo začiatku minulého roka

"Sme krajinou uviaznutou v pasci stredného príjmu s neúčinným hospodárskym modelom spojeným s nízkou inovatívnou a investičnou činnosťou. Nedarí sa nám odstraňovať značné regionálne rozdiely, výraznejší pokrok nie je pri riešení problémov marginalizovaných skupín obyvateľstva, klesá úroveň vzdelávania na všetkých stupňoch a úroveň zdravotnej starostlivosti nedosahuje žiaduce parametre," dodal Andrassy.

Problémy, ktoré vplývajú na účinnosť použitia verejných i európskych financií, podľa NKÚ vyplývajú z nedostatočne produktívnej a kompetenčne zle nastavenej štátnej správy a samosprávy.

"Schopnosť využiť rezervy, ktoré v tejto oblasti existujú, predstavuje veľkú spoločenskú príležitosť meniť veci verejné k lepšiemu a nastavovať princípy udržateľného rozvoja spoločnosti s ohľadom na možnosti budúcich generácií," konštatoval Andrassy.

Dodal, že ak by sa odporúčaniam zo správ o výsledkoch kontrolnej činnosti kontrolného úradu venovala väčšia pozornosť, miera mnohých významných problémov spojených so zákonným i hospodárnym využitím verejných zdrojov by bola nižšia a udržateľnosť či účinnosť verejných politík výrazne vyššia.

01 - Modified: 2023-11-15 11:06:35 - Feat.: 1 - Title: Inflácia na Slovensku zvoľňovala aj v októbri, stále však zostáva vysoko nadpriemerná, hodnotia analytici
01 - Modified: 2024-05-01 11:20:00 - Feat.: - Title: Počet insolvencií podnikov v strednej a vo východnej Európe narástol, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-04-29 07:51:35 - Feat.: - Title: Vydáme sa chorvátskou cestou? Kamenický pripúšťa, že štát bude lákať Slovákov na kúpu štátnych dlhopisov 03 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 04 - Modified: 2024-05-02 09:51:45 - Feat.: - Title: Varovanie, že si to odskáčeme na dôchodkoch, vláda nevypočula. Bude sa držať európskych, nie našich pravidiel 05 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 13:50