StoryEditor

Francúzsky senát sprísnil zákon o migrácii, schváliť ho musí ešte dolná komora parlamentu

14.11.2023, 20:55
Autor:
TASRTASR

Hlasovaniu prechádzalo "päť dní a štyri noci" často búrlivých diskusií.

Francúzsky Senát v utorok v prvom čítaní schválil vládny návrh zákona o imigrácii, ktorý senátori a senátorky svojimi návrhmi ešte viac sprísnili, informoval spravodajský web France Info.

Hlasovaniu prechádzalo "päť dní a štyri noci" často búrlivých diskusií. Výsledkom práce pravicovej väčšiny a centristov je sprísnenie zákona, ktorý sa podľa vyjadrení senátorov stal nástrojom "rozhodnosti".

Ako uviedla agentúra AFP, pôvodný návrh zákona z dielne vlády prezidenta Emmanuela Macrona obsahoval zmes krokov na vyhostenie väčšieho počtu ľudí bez dokladov a zlepšenie integrácie.

"Senát obnovil konzistentnosť zákona tým, že ho sprísnil," povedal Bruno Retailleau, šéf klubu Republikánov v hornej komore.

Terčom kritiky bol najmä plán vlády legalizovať pobyt nelegálnych migrantov pracujúcich v sektoroch, kde je vo Francúzsku nedostatok pracovných síl.

Pravicoví senátori trvali na tom, že by sa takto malo rozhodovať len "výnimočne", od prípadu k prípadu.

image

Energetická skupina EDF a Francúzsko sa dohodli na referenčnej cene elektriny z jadra

Senátom prijatá verzia zákona tiež ďalej obmedzuje možnosť migrantov priviesť do Francúzska svojich rodinných príslušníkov, získať občianstvo i sociálne dávky. Zaviedla by aj ročnú kvótu na počet prichádzajúcich migrantov, ktorú by stanovoval parlament. Nelegálnym migrantom by nebola  poskytovaná zdravotná starostlivosť — s výnimkou urgentných prípadov.

Tieto pozmeňujúce návrhy vníma minister vnútra Gérald Darmanin ako pozitívne. Tvrdí, že jeho ustanovenia by umožnili vyhostenie mladého občana Ruskej federácie, ktoré v októbri na smrť dobodal učiteľa v severofrancúzskom meste Arras.

O návrhu sa bude od 11. decembra hlasovať v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, kde podľa predpokladov dôjde k ďalším úpravám, ktoré chce presadiť ľavicové krídlo macronistického tábora dožadujúce sa vyváženého textu zákona.

Schválenie zákona v Národnom zhromaždení však nie je ani zďaleka isté — okrem iného aj preto, že tam žiadna politická strana nemá väčšinu.

Sacha Houlie, ľavicovo orientovaný poslanec Macronovej strany Obroda a predseda právneho výboru Národného zhromaždenia, uviedol, že jeho výbor opäť nastolí "celý pôvodný text" zákona navrhnutého vládou.

image

Vyše 180-tisíc ľudí sa zúčastnilo na pochodoch proti antisemitizmu vo Francúzsku

Podľa AFP nateraz zostáva nejasné, ako tvrdo bude ľavicové krídlo Obrody tlačiť na obnovenie svojho zámeru prijať vyvážený imigračný zákon.

AFP doplnila, že je nepravdepodobné, že by návrh zákona prešiel v akejkoľvek podobe bez podpory klubu Republikánov v Národnom zhromaždení, ktorých líder Olivier Marleix v utorok povedal, že chce "text ďalej sprísňovať".

Agentúra AFP konštatuje, že je nepravdepodobné, že by podpora pre sprísnenie návrhu zákona prišla od iných klubov. Ľavicové strany, ako sú socialisti a Poslanci Nepoddajného Francúzska, sú proti. Šéf socialistov Olivier Faure v utorok označil návrh zákona za hanebný.

Vláda by ešte mohla schváliť zákon pomocou nepopulárneho ústavného mechanizmu, ktorý má k dispozícii. Je pritom nepravdepodobné, že by sa opozičné strany následne spojili a v reakcii na prijatie takéhoto zákona týmto spôsobom vyslovili vláde nedôveru.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 04 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 00:32