StoryEditor

Pri výbuchu v Pásme Gazy zahynul člen produkčného tímu seriálu Fauda

12.11.2023, 16:17
Autor:
TASRTASR

Fauda je slovo z arabčiny a znamená chaos. V seriáli zobrazenej protiteroristickej skupine je to zároveň kód pre najvyššie ohrozenie.

Počas bojov v palestínskom Pásme Gazy prišiel o život člen filmového štábu, ktorý sa podieľa na výrobe populárneho izraelského televízneho seriálu Fauda.

Ako v nedeľu spresnil spravodajský web The Times of Israel, 38-ročný seržant v zálohe Matan Meir zahynul 10. novembra, keď v rámci misie dostal za úlohu spolu so štyrmi kolegami preveriť jednu z budov v blízkosti mešity v meste Bajt Hanún v severnom sektore Pásme Gazy. Ich úlohou bolo zistiť, či do objektu ústia tunely vybudované radikálmi palestínskeho hnutia Hamas. Keď však izraelskí vojaci vstúpili do domu, nastal výbuch.

V civilnom živote Meir pracoval v produkčnej skupine nakrúcajúcej seriál Fauda, pričom sa podieľal na tvorbe všetkých štyroch doteraz nakrútených sérií. Seriál Fauda mal premiéru v roku 2015. Je dostupný aj na strímovacej službe Netflix.

Seriál Fauda je o izraelskej jednotke špeciálnych síl Mista‘arvim, ktorá vedie rozličné tajné protiteroristické operácie. Hodnoverný je aj vďaka tomu, že tvorcovia seriálu, Lior Raz a Avi Issacharoff, sú bývalými príslušníkmi jednotiek osobitného určenia izraelskej armády.

Krátko po vpáde kománd palestínskych radikálov na juh Izraela sa v západných médiách objavila informácia, že Avi Issacharoff pre piatu sériu seriálu zvažoval ako tému teroristický útok na Izrael, keď stovky ozbrojených útočníkov prelomia hranicu a prevezmú kontrolu nad jednou z izraelských dedín.

"Pripadalo nám to nerealistické," povedal Avi Issacharoff v rozhovore pre web Forward s tým, že "Fauda sa vždy snažila byť autentická".

"Tak sme to vzdali...., ale v sobotu ráno 7. októbra sme videli niečo oveľa horšie, než sme si dokázali predstaviť," vyhlásil Avi Issacharoff, ktorý je známy aj ako novinár špecializujúci sa na palestínsku a arabskú problematiku a ktorý tým narážal na vpád palestínskych kománd na územie juhu Izraela a na mohutné raketové údery na veľkú časť územia.

Fauda je slovo z arabčiny a znamená chaos. V seriáli zobrazenej protiteroristickej skupine je to zároveň kód pre najvyššie ohrozenie, keď sa policajti a policajtky v teréne ocitnú v situácii, ktorá je pre nich životu nebezpečná. Príslušníci tímu nielenže ovládajú techniky bojového umenia a majú armádno-policajný výcvik, ale zároveň vedia perfektne po hebrejsky aj po arabsky a majú veľké znalosti sociálnych i kultúrnych reálií, ktoré bránia ich odhaleniu.

Seriál má fanúšikov medzi Izraelčanmi židovského vierovyznania, ako aj medzi Arabmi žijúcimi v Izraeli, či na západnom brehu Jordánu. Populárny je aj medzi používateľmi služby Netflix.

01 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom" 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 04 - Modified: 2024-04-30 13:03:13 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich 05 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 09:30