StoryEditor

Prezidentský kandidát je hrozbou pre demokraciu, tvrdí argentínske židovské združenie

10.11.2023, 17:35
Autor:
ČTKČTK

V septembri tiež na 4000 argentínskych židovských umelcov a intelektuálov v otvorenom liste uviedlo, že Javier Milei podľa nich zneužíva judaizmus na politické účely.

Argentínska židovská asociácia vyzvala voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb na budúci týždeň nehlasovali za kandidáta, ktorý podľa nich ohrozuje demokratický systém a základné ústavné práva.

Toto občianske združenie síce nikoho nemenovalo, podľa miestnych médií je ale jasné, že malo na mysli extravagantného ekonóma Javiera Mileia, ktorý býva tiež označovaný za krajne pravicového populistu. Informovala o tom dnes agentúra Télam.

Združenie Argentínska židovská výzva vo vyhlásení uviedlo, že jeden z kandidátov, "ktorého netreba menovať", svojím správaním vážne ohrozuje demokratický systém, sociálny zmier i základné práva garantované ústavou. ň

Vyzvalo voličov, aby 19. novembra nehlasovali za kandidáta, ktorý by podľa nich vrátil Argentínu o niekoľko desaťročí späť na poli základných občianskych práv. Milei sa v druhom kole volieb stretne so súčasným ministrom hospodárstva Sergiom Massom.

"Nemôžeme mlčať, keď našej krajine hrozí také veľké nebezpečenstvo, ak sa k moci dostane líder s týmito fašistickými postojmi," uviedlo tiež argentínske židovské združenie.

To už tento rok v auguste Mileie kritizovalo, že zneužíva judaizmus na politické účely. "Milei predstavuje ultraliberalizmus hraničiaci s fašizmom a zneužíva symboly judaizmu na ospravedlnenie svojich totalitných politických návrhov a odvoláva sa pritom na tóru a talmud, dva z ústredných textov židovskej duchovnej tradície," uviedlo v auguste združenie Argentínska židovská výzva.

V septembri tiež na 4000 argentínskych židovských umelcov a intelektuálov v otvorenom liste uviedlo, že Milei podľa nich zneužíva judaizmus na politické účely, a vyjadrilo obavy ohľadom jeho výrokov v kampani, ktoré boli podľa nich nenávistné voči ženám či ľuďom s menšinovou sexuálnou orientáciou.

Odsúdili tiež Mileiovu kritiku pápeža Františka, ktorú podľa nich Milei urazil milióny veriacich. Milei, ktorý je katolík, sa v predchádzajúcich rokoch niekoľkokrát vyjadril hanlivo o pápežovi Františkovi, ktorý je pôvodom Argentínčan. Napríklad v roku 2020 ho označil za "imbecila" a vlani o hlave katolíckej cirkvi povedal, že "vždy stojí na strane zla". Pápeža tiež označil za "nechutného ľavičiara".

V predvolebnej kampani Milei vyhlásil, že zvažuje, že by konvertoval k judaizmu a stal sa prvým židovským prezidentom Argentíny v jej histórii.

Vystúpenie Mileie, ktorého niektorí porovnávajú s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, v kampani pred prvým kolom volieb sprevádzala aj slovná agresivita a teatrálnosť. Aby demonštroval, ako radikálnu zmenu mieni priniesť, vystupoval na mítingoch niekedy tiež s motorovou pílou. Milei okrem iného tvrdí, že výrazne zníži výdavky štátu, ktorý je najzadlženejšou krajinou pri Medzinárodnom menovom fonde.

53-ročný Milei býva označovaný tiež za anarchokapitalistu. Kritizuje predstaviteľov hlavných politických strán, ktoré boli v posledných rokoch pri moci, že sú skorumpované, a viní ich zo súčasného stavu argentínskej ekonomiky.

Voličom v kampani Milei sľúbil, že nahradí domácu menu peso americkým dolárom, zruší centrálnu banku a vyhlási referendum o zrušení legalizácie potratov. Presadzuje tiež ľahšie držanie zbraní a tvrdí, že by mal byť legálny obchod s ľudskými orgánmi.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 18:52