StoryEditor

Washington znovu odsúdil násilie izraelských osadníkov na Západnom brehu

01.11.2023, 21:05
Autor:
ČTKČTK

Na okupovanom území v posledných mesiacoch panovalo zvýšené napätie v súvislosti s rozširovaním židovských osád a situácia ďalej eskalovala po 7. októbri, keď palestínski radikáli povraždili stovky civilistov.

Americké ministerstvo zahraničia dnes označilo za "neuveriteľne destabilizujúce" útoky židovských osadníkov na Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Washington podľa hovorcu Matthewa Millerai odkázal Izraelu, že násilnosti sú neprijateľné a musia prestať, informovala agentúra AFP.

Podobné vyjadrenie americkej vlády prišlo už cez víkend, keď poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že je zodpovednosťou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua "pribrzdiť" extrémistických židovských osadníkov na Západnom brehu, ktorý Izrael dlhodobo okupuje. V utorok potom pribúdajúce útoky odsúdil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Na okupovanom území v posledných mesiacoch panovalo zvýšené napätie v súvislosti s rozširovaním židovských osád a situácia ďalej eskalovala po 7. októbri, keď palestínski radikáli z Pásma Gazy na izraelskom území povraždili stovky civilistov.

Západný breh je odvtedy dejiskom prakticky každodenných násilností, či už ide o strety izraelských zložiek s Palestínčanmi alebo útoky osadníkov.

Minulý týždeň napríklad izraelská mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Ješ Din informovala o útoku desiatok židovských osadníkov na palestínsku dedinu Burin na Západnom brehu.

Izraelčania pritom zapaľovali vozidlá a útočili na farmárov. V inej palestínskej obci na Západnom brehu niekto rozšíril nenávistné letáky, v ktorých hrozí obyvateľom násilným vysťahovaním, ak sami neodídu do susedného Jordánska.

"Adresovali sme im jasný odkaz: Je to neprijateľné, musí to skončiť a príslušné úrady musia vyvodiť zodpovednosť," povedal hovorca americkej diplomacie o komunikácii medzi USA a izraelskou vládou.

Útoky osadníkov sú "neuveriteľne destabilizujúce a kontraproduktívne pre dlhodobú bezpečnosť Izraela, okrem toho, že sú samozrejme extrémne škodlivé pre Palestínčanov," povedal Miller.

Podľa ministerstva zdravotníctva na Západnom brehu od 7. októbra izraelské zložky a židovskí osadníci spolu zabili vyše 125 Palestínčanov.

Izrael v oblasti vykonáva intenzívne bezpečnostné operácie a uvádza, že pri nich bolo zatknutých niekoľko stoviek sympatizantov Hamasu.

01 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 02 - Modified: 2024-04-30 05:17:43 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita začala podmienečne vylučovať protestujúcich študentov 03 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 04 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 05 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 08:40