StoryEditor

Slovenský vodohospodársky podnik by mal prejsť hĺbkovým auditom

01.11.2023, 09:42
Autor:
TASRTASR

Audit by sa podľa nich mal zamerať na zamestnancov, proces zastrešovania povodňových stavov a normatív pre počty pracovníkov.

Slovenský vodohospodársky podniky (SVP) by mal prejsť hĺbkovým auditom. Mal by zmapovať slabé miesta podniku a stanoviť možnosti zefektívnenia jeho fungovania.

Audit objednaný zo strany ministerstva životného prostredia by mal byť vykonaný za spoluúčasti rezortu, Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), Útvaru hodnoty za peniaze a za priamej účasti SVP. Vyplýva to z analýzy IEP Po nás potopa.

"Predošlé audity sa venovali prevažne nákladom, nešli do procesov a otázok financovania podniku. Podnik má neprehľadnú organizačnú štruktúru a potenciálne neefektívne fungovanie jednotlivých odštepných závodov. Okrem toho činnosti zamestnancov, ako aj priradenie vnútropodnikových aktivít na odbory a jednotlivcov nie sú prehľadné," poukázali analytici.

Audit by sa podľa nich mal zamerať na zamestnancov, proces zastrešovania povodňových stavov a normatív pre počty pracovníkov. "V súčasnosti je počet zamestnancov daný dokumentom o normostavoch zo 70. rokov minulého storočia, ktorý nebol aktualizovaný," skonštatoval IEP.

Ďalej by mal zahŕňať využitie mechanizmov podniku, automatizáciu činností a zmapovanie činností odštepných závodov. Pozornosť v audite si podľa inštitútu zaslúži nadužívanie externých dodávateľov na služby, ktoré je možné vykonávať v rámci podniku.

Audit sa má zamerať aj na prenájom a prenajímanie pozemkov, čistenie nákladov podľa činností či pasportizáciu nehnuteľného majetku. "SVP má 20 ubytovacích zariadení bez evidencie o nákladoch a hodnote stavieb. Budova potenciálnej centrály v Banskej Bystrici, na rekonštrukciu ktorej podnik minul 7,5 milióna eur, ostáva rozostavaná a nevyužitá," uviedol IEP.

Audit by tiež mal posúdiť a vyhodnotiť potenciálne zlúčenie so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba, ktorý prešiel auditom a reštrukturalizáciou. "Dočasne preukazuje mimoriadnu ziskovosť, hlavne vďaka výnosom z predaja elektriny v poslednom období. Existuje potenciál zoštíhlenia manažmentu," myslia si analytici.

01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2024-03-08 13:49:55 - Feat.: - Title: V prípade spravovania majetku vo vodohospodárskom podniku sa rieši aj zaistenie majetku obvineným 03 - Modified: 2024-03-08 08:58:48 - Feat.: - Title: Tvrdenia o zvyšovaní ceny vody o pätinu nie sú pravdivé, reagujú vodárne na kritiku 04 - Modified: 2024-03-06 13:08:38 - Feat.: - Title: Vláda upravila fungovanie Slovenského vodohospodárskeho podniku, na účte mu pribudne približne 13 miliónov eur 05 - Modified: 2024-02-21 09:06:09 - Feat.: - Title: Taraba si vybral nové dočasné vedenie dvoch štátnych vodohospodárskych firiem
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 08:38