StoryEditor

Vo Francúzsku otvorili prvé múzeum matematiky, ponúka aj virtuálnu realitu

29.10.2023, 22:45
Autor:
ČTKČTK

Múzeum vzniklo v tesnej blízkosti výskumného matematického ústavu - Inštitútu Henriho Poincarého.

V centre Paríža medzi univerzitnými budovami otvorili múzeum matematiky, prvé svojho druhu vo Francúzsku. Prostredníctvom interaktívnych exponátov, virtuálnej reality aj prepojenia matematiky s inými odbormi alebo optickými ilúziami sa kurátori snažia k počtom a geometrii prilákať malých aj veľkých návštevníkov. Priestor o 900 metroch štvorcových je pomenovaný na počesť francúzskeho matematika a filozofa Henriho Poincarého.

"Chceme ukázať matematiku v praxi," uviedla podľa AFP pri slávnostnom otvorení riaditeľka Domu Poincarého Sylvia Benzoniová. "Matematika je školský predmet, ktorý zanecháva stopy, a to nie vždy pozitívne a my chceme, aby zanechával iné stopy," uviedla Benzoniová, ktorá je sama matematička a vyučuje na univerzite v Lyone.

Múzeum vzniklo v tesnej blízkosti výskumného matematického ústavu - Inštitútu Henriho Poincarého. O založenie múzea sa zasadil niekdajší poslanec a matematik Cédric Villani, držiteľ Fieldsovej medaily, ktorá je v matematike ekvivalentom Nobelovej ceny. Vedenie nového múzea dúfa, že expozícia ročne pritiahne až 30.000 návštevníkov, z toho dve tretiny školákov.

Expozícia má sedem tematických celkov, jedným z nich je aj záhrada so sochami geometrických tvarov. V budove, kde je dnes múzeum, kedysi pracovali fyzička Yvette Cauchoisová a fyzik Jean Perrin, ktorý získal v roku 1926 Nobelovu cenu za dôkaz teórie atómovej štruktúry hmoty. Časť expozície je venovaná týmto dvom vedcom, ale aj mnohým iným osobnostiam, ktoré spojili svoje životy s matematikou.

Návštevník môže objavovať prepojenie matematiky a umenia, použitie matematiky vo všednom živote alebo pri výrobe niektorých predmetov, pozrieť si videá o zaujímavých javoch alebo zapojiť všetky zmysly pri manipulácii so trojrozmernými geometrickými objektmi. Matematika je tiež základným stavebným kameňom umelej inteligencie, ako dokazuje ďalšia časť výstavy.

Dom Poincarého je určený "predovšetkým ľuďom, ktorí sú blázni do matematiky", povedal AFP Villani, ktorý projekt pred 12 rokmi inicioval. "Tu sme povzbudzovaní k tomu, aby sme sa túlali. V mnohých prípadoch nepôjde o pochopenie základov, ale o to, aby sme si matematiku obsiahli a pochopili, ako univerzálnou a ľudskou disciplínou je, "dodal matematik.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 09:13:03 - Feat.: - Title: Symbol parížskeho kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlyna sa zrútili 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:17