StoryEditor

Švédsko sa chystá vyhostiť muža, ktorý demonštratívne pálil výtlačky koránu

26.10.2023, 21:14
Autor:
ČTKČTK

Protiislamskí aktivisti v minulých mesiacoch spálili niekoľko výtlačkov koránu vo Švédsku a tiež v Dánsku, ktoré patria medzi najliberálnejšie krajiny sveta a v mene slobody slova povoľujú ostrú kritiku náboženstva.

Švédsky imigračný úrad sa rozhodol vyhostiť z krajiny Iračana, ktorý v minulých mesiacoch na povolených demonštráciách v Štokholme pálil výtlačky koránu, svätej knihy moslimov.

S odvolaním sa na vysielanie televíznej stanice TV4 o tom dnes informovala agentúra Reuters. Švédsko v auguste zvýšilo výstrahu pred nebezpečenstvom terorizmu na druhý najvyšší stupeň a varovalo pred nárastom rizík pre Švédov doma i v zahraničí po tom, ako pálenie koránu pobúrilo moslimov a viedlo k vyhrážkam zo strany džihádistov.

Niekoľko z týchto akcií podnikol Salwan Momika, utečenec z Iraku, ktorý hovorí, že jeho cieľom je protestovať proti celej inštitúcii islamu a nechať zakázať svätú knihu tohto náboženstva.

"Imigračný úrad rozhodol o vyhostení tejto osoby zo Švédska," citovala stanovisko úradu stanice TV4, podľa ktorej ale úrad Momikovi udelil dočasné povolenie na pobyt až do 16. apríla budúceho roka kvôli "komplikáciám pri výkone tohto rozhodnutia".

Zástupcovia imigračného úradu neboli bezprostredne k zastihnutiu, aby sa k veci vyjadrili, napísal Reuters. V júli úrad uviedol, že Iračanovo povolenie na pobyt preskúmava.

"Zo Švédska neodídem. Vo Švédsku budem žiť a tiež zomriem. Švédsky imigračný úrad robí vážnu chybu. Mám podozrenie, že sa za týmto rozhodnutím skrývajú politické motívy. Odvolám sa," povedal Momika švédskej verejnoprávnej stanici SVT.

Protiislamskí aktivisti v minulých mesiacoch spálili niekoľko výtlačkov koránu vo Švédsku a tiež v Dánsku, ktoré patria medzi najliberálnejšie krajiny sveta a v mene slobody slova povoľujú ostrú kritiku náboženstva. Mnohí moslimovia však považujú za ťažkú urážku znesvätenia koránu, ktorý chápu ako slovo Božie.

Minulý týždeň Tunisan ilegálne zdržiavajúci sa v Belgicku zastrelil v centre Bruselu dvoch švédskych futbalových fanúšikov. Pred činom zverejnil video, v ktorom sa hlási k teroristickej organizácii Islamský štát, a po čine video s kritikou pálenia koránu. Belgickí vyšetrovatelia dospeli k predbežnému záveru, že útočník, ktorého polícia deň po útoku dopadla a zastrelila, akciu chystal vopred. Švédsky premiér po útoku povedal, že Európa musí zjavne posilniť bezpečnosť v záujme vlastnej ochrany.

01 - Modified: 2024-05-05 13:41:20 - Feat.: - Title: Mladí Slováci vzdorovali silným Švédom 49 minút, potom sa im medailový sen rozplynul 02 - Modified: 2024-04-30 06:15:15 - Feat.: - Title: Švédsky premiér má obavy pre úniky informácií z polície k členom gangov 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 00:29