StoryEditor

Pellegrini súhlasí, že pri rozhodnutiach v Únii treba vnímať aj dôsledky pre Slovensko

26.10.2023, 15:11
Autor:
TASRTASR

Pre šéfa Národnej rady je dôležité, že premiér odchádzal so stanoviskom parlamentného európskeho výboru, ktoré konštatuje, že Slovensko bude pokračovať v pomoci Ukrajine.

Vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer) pred odchodom na samit EÚ v Bruseli vníma predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) ako prejav toho, že pri akýchkoľvek rozhodnutiach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska.

Treba podľa neho vnímať aj dôsledky pre našu krajinu. Pellegrini zároveň vyhlásil, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine.

"Na jeho vyjadreniach nevidím nič, čo by sa odkláňalo od toho, že Slovensko by nejakým spôsobom mierilo preč z EÚ alebo z NATO. Je rozumné, že by sa očakávalo do budúcna iniciovať už aj nejaké mierové rokovania," povedal na tlačovej konferencii Pellegrini.

Ficove vyjadrenia skôr vníma ako prejav, že pri rozhodovaniach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska. Zdôraznil, že nemôžeme byť len pasívnymi prijímateľmi rozhodnutí, ale musíme vnímať aj dosahy na Slovensko.

Pre šéfa Národnej rady je dôležité, že premiér odchádzal so stanoviskom parlamentného európskeho výboru, ktoré konštatuje, že SR bude pokračovať v pomoci Ukrajine. Pellegrini je však presvedčený, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine. Pomáhať sa podľa neho bude naďalej v humanitárnej oblasti alebo v rámci inej technickej pomoci.

"Pravdepodobne už nepôjde o smrtiace zbrane alebo raketové systémy, pretože tie sme už zo svojich kapacít uvoľnili. Pokiaľ si má Slovensko zachovať akú-takú mieru vlastnej obranyschopnosti, už žiadne veľké kapacity na vojenskú pomoc technickými zbraňami nemá," povedal Pellegrini.

Fico pred odchodom na samit pred európskym výborom povedal, že bude podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc.

Zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 10:34