StoryEditor

Londýnska polícia prepustila dvoch strážcov za kontrolu černošských športovcov

25.10.2023, 18:46
Autor:
ČTKČTK

Britská reprezentantka v behu Bianca Williamsová a jej partner, portugalský šprintér Ricardo Dos Santos boli zastavení políciou pred svojím domom v západnom Londýne.

Dvaja strážnici londýnskej polície sa dopustili vážneho pochybenia, keď kontrolovali a spútali pár černošských športovcov pred zrakmi ich trojmesačného dieťaťa, rozhodla dnes disciplinárna komisia. Oboch policajtov prepustili. Kontrolu z júla 2020 vysvetľovali tým, že cítili marihuanu. Podľa komisie išlo ale o rasovú motiváciu a strážnici klamali, napísali britské médiá.

Britská reprezentantka v behu Bianca Williamsová a jej partner, portugalský šprintér Ricardo Dos Santos boli zastavení políciou pred svojím domom v západnom Londýne, keď vystupovali zo svojho drahého auta. Polícia u nich údajne hľadala drogy a zbrane. Williamsová časť kontroly nakrútila a jej tréner nahrávku zverejnila na sociálnych sieťach, kde vyvolala množstvo ohlasov.

Na správanie policajtov sa športovci sťažovali a komisia im v dvoch prípadoch dala za pravdu. Strážnici sa spreneverili profesijným štandardom bezúhonnosti, pretože o zápachu marihuany klamali, uviedla komisia.

Predseda komisie dodal, že Dos Santos je ako profesionálny atlét pravidelne kontrolovaný na prítomnosť drog v tele a jeho testy nikdy neboli pozitívne, píše The Guardian. Obvinenia proti trom ďalším strážcom sa nepreukázali, píše BBC News.

Williamsová je s rozhodnutím spokojná, je to podľa nej "obrovský krok správnym smerom pre ľudí, ktorí sú mnohokrát zastavení políciou a prehľadaní vždy s rovnakou starou výhovorkou, že išlo o zápach marihuany, keď sa nič nenájde". Dos Santos uviedol, že keď sa nedá veriť v čestnosť policajtov, tak veľa nádeje nezostáva.

Ľudia čiernej farby pleti sú v Británii kontrolovaní štyrikrát častejšie ako belosi, vyplynulo zo septembrových oficiálnych štatistík, píše Reuters. Londýnska polícia je často terčom kritiky kvôli rasizmu a čelí obvineniam, že nad prehrešky strážnikov priviera oči, píše AFP. V súvislosti s prípadom Williamsovej polícia pôvodne strážnikov prepustiť nechcela, urobila tak až po rozhodnutí komisie, že klamali.

01 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 02 - Modified: 2024-04-30 14:14:06 - Feat.: - Title: Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zahynul trinásťročný chlapec 03 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov 04 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 05 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 13:44