StoryEditor

Bývalá Trumpova právnička uznala, že pomáhala šíriť nepravdy o voľbe prezidenta

24.10.2023, 16:49
Autor:
ČTKČTK

Súčasťou podmienok v dohode s prokuratúrou bolo, že Jenna Ellisová teraz nebude komunikovať so spoluobvinenými, svedkami alebo novinármi.

Bývalá právnička amerického exprezidenta Donalda Trumpa Jenna Ellisová dnes na súde v americkej Georgii uznala, že pomáhala v šíriť nepravdivé vyhlásenia a písomnosti o výsledkoch a priebehu prezidentských volieb v roku 2020.

Že na súde prizná vinu sa vopred dohodla s okresnou prokurátorkou Fani Willisovou; sudca Scott McAfee podľa dohodnutých podmienok Ellisovej uložil okrem iného päťročnú podmienku, 100 hodín verejnoprospešných prác a povinnosť spísať ospravedlnený list. Prípad Ellisovej je súčasťou širšej kauzy Trumpových snáh zvrátiť svoju volebnú porážku spred troch rokov.

"Svoje povinnosti ako advokátka a kresťanka beriem veľmi vážne. Verila som, že výsledky (volieb) v mene prezidenta Trumpa by som mala spochybňovať riadne a v súlade so zákonom, "uviedla 38-ročná Ellisová v slzách vo svojej záverečnej reči a pokračovala: "Spoliehala som sa na ostatných, skúsenejších právnikov, že mi dávajú pravdivé a spoľahlivé informácie. Keby som vtedy vedela, čo viem teraz, odmietla by som (Trumpa) zastupovať".

Ellisová podľa obvinenia vypracovaného prokurátorkou Willisovou pomáhala v šírení neprávd Rudymu Giulianimu a Rayovi Smithovi, ďalším právnikom Trumpovho volebného štábu. Nepravdivých vyhlásení, ktoré Trumpovi právnici predložili 3. decembra 2020 senátorom štátu Georgia, bolo sedem a týkali sa napríklad počtu odsúdených alebo zosnulých ľudí, ktorí údajne v prezidentských voľbách hlasovali.

Správa o odsúdení Ellisovej prichádza štyri dni po tom, ako za podobných podmienok priznal vinu Kenneth Chesebro, niekdajší poradca Trumpovho volebného štábu, a to v sprisahaní s cieľom falšovať úradné dokumenty.

Chesebro bol spoločne s Ellisovou jedným z Trumpových 18 spoluobvinených v prípade pokusov nelegálne zasahovať do výsledkov prezidentských volieb v Georgii. Plánom Trumpovho vtedajšieho tímu bolo podľa prokuratúry vyslať do Washingtonu falošné zoznamy voliteľov z viacerých štátov USA, ktoré mali poslúžiť ako zámienka na odmietnutie výsledkov z dotknutých štátov pri potvrdzovaní volieb 6. januára 2021.

Súčasťou podmienok v dohode s prokuratúrou bolo, že Ellisová teraz nebude komunikovať so spoluobvinenými, svedkami alebo novinármi, uvádza súdna reportérka Atlanta Journal-Constitution Tamar Hallermanová. Ellisovú môže prokuratúra v budúcnosti požiadať, aby v prípade podala ďalšie svedectvo.

01 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 02 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 10:12