StoryEditor

Iránske dievča, ktoré bolo v kóme po strete kvôli hidžábu, utrpelo mozgovú smrť

22.10.2023, 12:31
Autor:
ČTKČTK

Na záberoch zverejnených agentúrou IRNA je vidieť, ako mladé dievča Armíta Gerávandová v sprievode dvoch kamarátok na začiatku októbra nastupuje do súpravy metra bez nasadeného hidžábu.

Šestnásťročné iránske dievča, ktoré ležalo v kritickom stave v nemocnici po tom, ako sa v teheránskom metre dostalo do stretu s príslušníkmi mravnostnej polície kvôli nenasadenému hidžábu, je v stave mozgovej smrti. S odvolaním sa na iránske štátne médiá to dnes uviedla agentúra Reuters.

Prípad pripomína úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amínovej, ktorá pred rokom zomrela vo väzbe po zatknutí pre porušenie prísnych pravidiel obliekania žien na verejnosti. Jej smrť vyvolala v krajine rozsiahle protesty. Európsky parlament jej minulý týždeň udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Na záberoch zverejnených agentúrou IRNA je vidieť, ako mladé dievča Armíta Gerávandová v sprievode dvoch kamarátok na začiatku októbra nastupuje do súpravy metra bez nasadeného hidžábu, neskôr cestujúci vyťahujú bezvládne telo na nástupišti. Rodičia vo videu tvrdia, že im bolo povedané, že ich dcéra kvôli nízkemu tlaku stratila rovnováhu a udrela sa do hlavy.

Exilová iránska organizácia ochrancov ľudských práv Hengaw sídliaca v Nórsku potom zverejnila snímku, na ktorej je vidieť Gerávandová, ako leží v bezvedomí v nemocnici. Podľa iránskych médií je zrejmé, že dievča "napriek lekárskemu úsiliu" je v stave mozgovej smrti.

Iránske úrady popierajú obvinenia ľudskoprávnych organizácií, že dievča bolo zranené po strete s policajtmi, ktorí v teheránskom metre presadzovali prísne pravidlá obliekania žien na verejnosti. Správa o Gerávandovej by podľa Reuters mohla oživiť celonárodné protesty, ktoré vyvolala vlaňajšia smrť Amínovej.

Dvadsaťdvaročná Amínová sa po svojej smrti stala symbolom odporu proti iránskemu režimu. Jej smrť vyvolala rozsiahle protesty po celej krajine, najprv za práva žien a potom proti celému vedeniu blízkovýchodnej teokratickej krajiny.

Polícia Amínovú zadržala podľa médií kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatok, ktorým si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie a ktorý musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 povinne nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela vo väzbe infarkt, podľa kritikov a jej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 06:15