StoryEditor

Francúzska polícia zadržala tínedžera pre falošnú bombovú hrozbu

20.10.2023, 16:28
Autor:
TASRTASR

Polícia po prehľadaní priestorov školy skonštatovala, že ide o výmysel, keďže žiadnu bombu nenašla.

Francúzska polícia zadržala vo štvrtok v meste Saint-Ouen-l‘Aumône neďaleko Paríža 16-ročného tínedžera v súvislosti s falošnými bombovými hrozbami zaslanými miestnej strednej škole. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na policajné zdroje.

Lýceum Jeana Perrina dostalo prostredníctvom emailu prvú vyhrážku bombou už v stredu, v dôsledku čoho museli evakuovať vyše tisíc ľudí, predovšetkým študentov. Rovnaká hrozba - napísaná vo francúzštine i arabčine - prišla emailom aj vo štvrtok a školu museli opäť evakuovať.

Polícia po prehľadaní priestorov školy skonštatovala, že ide o výmysel, keďže žiadnu bombu nenašla. Medzičasom bolo možné prostredníctvom analýzy IP pripojenia určiť aj adresu tínedžera, ktorého polícia následne zadržala.

AFP dodáva, že motív 16-ročného tínedžera, ktorý je študentom uvedenej školy, zostáva naďalej neznámy. Podľa televízneho kanála France 3 sa mladík v minulosti dopustil už niekoľkých násilných činov a krádeží.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že v stredu a štvrtok úrady zadržali 18 ľudí v súvislosti s falošnými bombovými hrozbami.

Väčšina hlavných francúzskych letísk s výnimkou dvoch najväčších parížskych v uplynulých dňoch čelili vyhrážkam bombou, čo spôsobilo evakuácie, niekoľkohodinové meškania i desiatky zrušených letov.

Minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v piatok uviedol, že v súvislosti s falošnými bombovými poplachmi bolo spustených 22 vyšetrovaní. "Zrejme dôjde aj k odsúdeniam," povedal v piatok pre televíziu RTL.

Zopakoval svoj sľub zakročiť proti "malým vtipkárom, ktorí nemajú zmysel pre zodpovednosť". Pripomenul, že finančné dôsledky budú znášať rodičia. Podľa AFP hrozia páchateľom až dva roky väzenia a pokuta 30.000 eur.

Podľa parížskej prokuratúry môžu byť tresty ešte prísnejšie vzhľadom na to, že vyhrážky bombou sa budú teraz považovať za formu úmyselného psychického násilia.

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. V krajine zároveň od uplynulého piatka najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi.

Vláda ho vyhlásila v súvislosti s útokom, ku ktorému došlo minulý piatok na strednej škole v meste Arras.

01 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 02 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 05 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 03:29