StoryEditor

Firmy Nvidia a Foxconn oznámili budovanie takzvaných tovární na umelú inteligenciu

19.10.2023, 17:31
Autor:
ČTKČTK

Budovanie nového typu dátových centier oznámili zástupcovia dvojice firiem v stredu na výročnej technologickej prezentácii Foxconnu v Taiwane.

Americký výrobca čipov Nvidia a taiwanský zmluvný výrobca elektroniky Foxconn spoja sily pri budovaní takzvaných tovární na umelú inteligenciu. Ide o nový druh dátových centier, ktoré používajú čipy Nvidia na prevádzku radu aplikácií. Patrí medzi ne trénovanie samoriadených vozidiel, robotických platforiem a veľkých jazykových modelov. S odvolaním sa na dvojicu firiem o tom dnes informovala BBC.

Spravodajský portál zároveň pripomenul, že Spojené štáty v stredu oznámili obmedzenie vývozu ďalších vyspelých čipov do Číny a ďalších krajín. Najnovšie exportné obmedzenia zablokujú podľa spoločnosti Nvidia predaj dvoch špičkových čipov pre odvetvia AI, A800 a H800, ktoré firma vytvorila pre čínsky trh.

Budovanie nového typu dátových centier oznámili zástupcovia dvojice firiem v stredu na výročnej technologickej prezentácii Foxconnu v Taiwane. Šéf a spoluzakladateľ spoločnosti Nvidia Jensen Huang konštatoval, že dosah a odborné znalosti Foxconnu umožňujú tieto zariadenia vytvárať po celom svete.

Foxconn sa snaží "premeniť zo spoločnosti poskytujúcej výrobné služby na spoločnosť poskytujúcu platformové riešenia", uviedol na prezentácii predseda správnej rady Foxconnu Joung Liou. Ako príklady využitia nových dátových centier uviedol šikovné mestá a šikovnú výrobu.

Hodnota akcií spoločnosti Nvidia sa tento rok viac ako strojnásobila, a trhová hodnota firmy tak prekročila jeden bilión dolárov. Túto hranicu už prekonali spoločnosti Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon.

Foxconn vyrába viac ako polovicu produktov Applu. Firma sa snaží diverzifikovať svoju činnosť a zopakovať svoj úspech pri montáži osobných počítačov a šikovných telefónov. V júnovom rozhovore s BBC uviedol Liou, že hnacím motorom rastu by v najbližších desaťročiach mohli pre Foxconn byť elektromobily.

V januári Foxconn a Nvidia oznámili partnerstvo pri vývoji platforiem pre autonómne vozidlá, v rámci ktorého by Foxconn vyrábal elektronické riadiace jednotky pre automobily založené na čipoch Nvidia.

01 - Modified: 2024-05-08 08:00:00 - Feat.: - Title: Žena naletela deepfake videu, v ktorom jej Elon Musk vyznal lásku. Podvodník ju obral o takmer 50-tisíc eur 02 - Modified: 2024-05-06 13:36:03 - Feat.: - Title: Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda 03 - Modified: 2024-05-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá vojenská stíhačka riadená výlučne umelou inteligenciou vzlietla k oblohe. V radoch expertov vyvolala obavy 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový iPad Pro bude ešte výkonnejší. OLED verzia môže prísť s čipom M4 a vylepšenou AI
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 21:53