StoryEditor

Slovenskí europoslanci vítajú návrh zákona o digitalizácii schengenských víz

18.10.2023, 16:02
Autor:
TASRTASR

Podľa Ivana Štefanca z KDH treba schengenský priestor chrániť. Tomu napomáha práve digitalizácia, ktorá celý proces vydávania víz stransparentní. Súhlas vyjadrili aj ďalší.

Slovenskí europoslanci naprieč politickým spektrom privítali, že Európsky parlament v stredu schválil zákon o digitalizácii schengenských víz, informuje spravodajca TASR.

Ivan Štefanec (KDH) zdôraznil, že schengenský priestor treba chrániť, čomu napomáha práve digitalizácia, ktorá celý proces vydávania víz stransparentní. "Napredovanie digitalizácie nám uľahčuje život. V tomto prípade okrem zníženia nákladov a zjednodušenia postupu digitalizácia posilní bezpečnosť a výrazne obmedzí možnosti falšovateľov," uviedol.

Ľahšie odhaľovanie podvodov a jedoduchšie postupy

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko) pripomenula, že EÚ je jednou z top svetových turistických destinácií a odvetvie cestovného ruchu zamestnáva veľký počet ľudí.

"Je preto načase, aby sme odstránili zbytočné byrokratické prekážky a zefektívnili postupy. Prispejeme tým k atraktivite Európy pre návštevníkov z tretích krajín.

Digitalizácia schengenského vízového procesu zabezpečí nielen vyššiu bezpečnosť vzhľadom na ľahšie odhaľovanie podvodov a ťažšie falšovanie digitálnych víz, ale aj jednoduchšie, kratšie postupy," uviedla s tým, že cestujúcim v mnohých prípadoch odpadne aj povinnosť dostaviť sa pred cestou na príslušné konzuláty.

image

Digitalizácia neobchádza ani dane

Vladimír Bilčík (Demokrati) tvrdí, že byť súčasťou schengenského priestoru je jedno z najväčších privilégií, ktoré Slovensku prinieslo členstvo v EÚ. "Vítam digitalizáciu schengenských víz. Cestovanie pre Slovákov a Slovenky bude o niečo ľahšie a bezpečnejšie.

Žiadosti o víza sa zjednodušia a schengenské víza budú navyše odolnejšie voči falšovaniu a zneužitiu," povedal a dodal, že to zabráni škandálom, akým nedávno čelilo Poľsko pri vydávaní víz v niektorých afrických krajinách.

Monika Beňová (Smer-SD) zdôraznila, že je dôležité, aby schengenský priestor postupoval pri digitalizácii vízového režimu spoločne. "Pre členské štáty je to príležitosť na posilnenie bezpečnosti. To znamená aj zníženie rizika falšovania a podvodov v porovnaní so súčasnými fyzickými vízovými nálepkami," skonštatovala.

Zvýšenie bezpečnosti

Eugen Jurzyca (SaS) tento návrh taktiež podporil, lebo je presvedčený, že prispeje k efektívnejšiemu procesu podávania žiadostí o víza.

"Štátu sa zníži byrokracia, bude môcť uvoľniť časť svojich zamestnancov na úlohy, ktoré sú pre občanov dôležitejšie. Žiadateľ o vízum nebude povinný opakovane navštevovať konzulát pri opätovnom vycestovaní. Schengenský priestor sa tak stane o čosi atraktívnejší pre ľudí, ktorí sú pre EÚ prínosom, čo prispeje aj k vyššiemu ekonomickému rastu," domnieva sa Jurzyca.

Miriam Lexmann (KDH) víta, že schengenský systém "pôjde s dobou" a schengenské víza budú vydávané namiesto papiera v digitálnej forme.

"Technológie od prijatia pôvodnej legislatívy pred viac ako desiatimi rokmi značne pokročili a bude tak omnoho jednoduchšie pre žiadateľov, ale aj pre členské štáty, keď budeme mať jednotný digitálny systém a jednotný formát," povedala. Zároveň ocenila, že návrh sa zaoberá aj osobami, ktoré nemajú prístup k internetu či dostatočné digitálne zručnosti.

image

Český veľvyslanec pre HN o hraničných kontrolách: Nemôžeme pripustiť, aby migranti chodili cez naše územie

Martin Hojsík (PS) verí, že nový nástroj na vydávanie schengenských víz zjednoduší proces a prinesie vyššiu úroveň bezpečnosti pre občanov.

"Nové kryptograficky podpísané digitálne víza budú bezpečnejšie, pretože budú ťažšie falšovateľné ako fyzické nálepky. Zavedenie digitálneho konania za využitia modernej technológie na zaistenie bezpečnosti považujem za správny krok, ktorý našim občanom zaručí väčšiu bezpečnosť a komfort," uviedol.

Peter Pollák (OĽANO) zdôraznil, že schengenský priestor je unikát, "ktorý nám závidia mnohé krajiny vo svete". Digitálne víza považuje za spôsob eliminácie bezpečnostných rizík a posilnenia vzájomnej spolupráce medzi členskými štátmi.

 

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 14:09