ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Bulharsko spoplatnilo tranzit ruského plynu, Maďarsko a Srbsko to považujú za "nepriateľský" krok

18.10.2023, 12:30
Autor:
ČTKČTK

Bulharský premiér uviedol, že tento krok nie je namierený proti Maďarsku alebo Srbsku, ale proti Rusku, ktoré sa snaží využiť zisky z energetických zdrojov na financovanie svojej vojny na Ukrajine.

Bulharsko spoplatnilo transit ruského plynu, aktuálne účtuje 10,2 eura za megawatthodinu. Maďarsko a Srbsko v utorok označili piatkový krok Sofie za "nepriateľský", informovala agentúra Reuters.

Rozhodnutím Bulharska plyn podľa agentúry Bloomberg zdražel o 20 percent v porovnaní s európskou referenčnou cenou plynu na virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku.

Rast inflácie a zisky Gazpromu

Bulharská vláda, ktorá je pri moci štyri mesiace, vysvetlila zavedenie poplatku potrebou udržať rozpočet v rovnováhe a dostať pod kontrolu infláciu.

Krajina zároveň sľúbila, že zvýši podporu Ukrajine. Bulharský premiér Nikolaj Denkov uviedol, že tento krok nie je namierený proti Maďarsku alebo Srbsku, ale proti Rusku, ktoré sa snaží využiť zisky z energetických zdrojov na financovanie svojej vojny na Ukrajine.

"Neočakávame zvýšenie cien v Srbsku a Maďarsku, ale zníženie ziskov Gazpromu," uviedol Denkov na tlačovej konferencii. "To znamená, že znížime prostriedky, ktoré do štátneho rozpočtu Ruska prichádzajú na vedenie vojny," dodal.

image

Európsky dopyt po ruskom plyne klesá, čínsky naopak rastie. Gazprom ho však bude musieť dodávať za nižšie ceny

"Rozhodnutie Bulharska spoplatniť tranzit zemného plynu z Ruska je nepriateľským krokom proti Maďarsku a Srbsku," uvádza vyhlásenie, ktoré podpísali srbský vicepremiér Siniša Mali a maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. "Nové bulharské nariadenie ohrozuje bezpečné dodávky energie ako v Maďarsku, tak aj v Srbsku," dodali.

"Maďarsko a Srbsko budú koordinovať svoje pozície a nenechajú toto nepriateľské bulharské rozhodnutie bez riadnej reakcie," uzavreli.

Zatiaľ čo krajiny západnej Európy vynaložili veľké úsilie na to, aby sa po invázii Moskvy na Ukrajinu od dodávok ruského plynu oslobodili, vnútrozemské Maďarsko dostáva od Ruska 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne. Do krajiny surovina prúdi najmä cez Bulharsko a Srbsko. Maďarsko malo na začiatku vykurovacej sezóny uskladnených 6,3 miliardy metrov kubických plynu, uviedlo minulý týždeň ministerstvo energetiky.

Osamotené Maďarsko

Maďarská vláda napriek ruskej invázii na Ukrajinu ako jediná v Európskej únii udržuje vzťahy s Moskvou, a to najmä v hospodárskej oblasti. Dvadsaťsedmička na Rusko kvôli agresii voči susednej krajine uvalila tvrdé sankcie, ktoré Budapešť kritizuje. Maďarský premiér Viktor Orbán opakovane vyzval na ich zrušenie.

Maďarsko je tiež považované za hlavného potenciálneho odporcu začatia prístupových rozhovorov s Ukrajinou, o ktorých bude EÚ rozhodovať v decembri.

image

Spor Poľska a Ukrajiny po voľbách? Varšava sa bojí, že jej Kyjev ukradne výsadné miesto, nezmení to ani Tusk

Orbán sa dnes stretol v Pekingu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja lídri sa v čínskej metropole zúčastňujú dvojdňového summitu k projektu takzvaného nového Hodvábneho chodníka, ktorý má podľa Číny zlepšiť obchodné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou.

Hlavným bodom rokovania Orbána s Putinom bola energetická bezpečnosť. Ruský prezident maďarského premiéra uistil, že Gazprom zaistí dodávky za zmluvných podmienok.

Bulharsko síce nie je významným dovozcom, ale je významnou trasou pre značne obmedzené toky z plynovodov, ktoré Rusko posiela do Európy po masívnom obmedzení v roku 2022. Bulharsko odmietlo platiť za ruský plyn v rubľoch, čo prinútilo Gazprom k zastaveniu dodávok do krajiny a Sofii k prechodu k alternatívnym dodávateľom.

Minulý mesiac bulharskí zákonodarcovia schválili návrh na postupné ukončenie dovozu ruskej ropy, čím sa krajina vyrovnala ostatným členom Európskej únie.

01 - Modified: 2023-10-17 10:31:23 - Feat.: 1 - Title: Putin na stretnutí s Orbánom v Číne vyjadril spokojnosť so vzťahmi s Maďarskom 02 - Modified: 2023-10-17 09:26:54 - Feat.: 1 - Title: Putin v Číne: riešiť sa bude plyn aj obrana. Bez Pekingu by sa Rusko nezaobišlo
01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-22 11:12:49 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom sa stal najdôležitejším dodávateľom plynu pre Čínu 04 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 05 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 08:06