FOTO: REUTERS
StoryEditor

Podľa úradov v Gaze zomrelo pri útoku na nemocnicu najmenej 500 ľudí, Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom

17.10.2023, 20:25
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda reagovala vyhlásením, že podľa jej informácií výbuch spôsobila raketa palestínskych radikálov odpálená na Izrael. To neskôr večer zopakoval aj premiér Benjamin Netanjahu.

Najmenej 500 ľudí dnes podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zomrelo po útoku na nemocnicu Al-Ahlí v meste Gaza. Úrady v oblasti, ktorú ovláda islamistické hnutie Hamas, hovoria o izraelskom nálete. Izraelská armáda reagovala vyhlásením, že podľa jej informácií výbuch spôsobila raketa palestínskych radikálov odpálená na Izrael. To neskôr večer zopakoval aj premiér Benjamin Netanjahu.

Predseda palestínskej samosprávy, ktorá sídli na Západnom brehu Jordánu, Mahmúd Abbás vyhlásil trojdňový smútok. Zároveň podľa zdroja agentúry AP zrušil plánované stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Šéf Hamasu Ismáíl Haníja vyzval Palestínčanov k odporu voči izraelskej okupácii, jeho predchodca zase k protestu pred izraelskými ambasádami. Na demonštrácii v Ramalláhu sa palestínska polícia medzitým stretla s odporcami Abbása.

Vláda Hamásu označila "izraelský nálet" na nemocnici za vojnový zločin. "V nemocnici boli stovky chorých a zranených a ľudí, ktorí boli prinútení opustiť svoje domovy," uviedla vo vyhlásení. Lekár Zijád Šahádá, ktorý pôsobí v Gaze, televízii Al-Džazíra povedal, že nemocnica bola pokladaná za bezpečné miesto, kde sa ukrývali civilisti, ktorí utiekli zo svojich domovov. "Mŕtvych je teraz cez 500, ale myslíme, že ich bude cez 1000. Je to masaker," povedal.

Líder Hamasu Haníja povedal, že ide o potvrdenie izraelskej brutality a vyzval Palestínčanov k odporu. Tiež povedal, že podiel nesú Spojené štáty, pretože "kryli izraelskú agresiu".

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Kde spravil Izrael chybu? Brutálnemu útoku Hamasu sa dalo predísť

Izraelská armáda uviedla, že podľa jej spravodajských informácií nemocnicu omylom zasiahla raketa palestínskeho Islamského džihádu, keď teroristi z Gazy odpaľovali rakety na Izrael. Islamský džihád to odmietol. "Nemocnicu v Gaze zasiahli barbarskí teroristi, nie izraelské obranné sily," uviedol večer izraelský premiér Netanjahu. Podľa jeho poradcu Marka Regeva v predchádzajúcich konfliktoch zhruba 33 percent rakiet vyslaných na Izrael dopadlo ešte v Pásme Gazy.

"Masaker v nemocnici Al-Ahlí nemá v našej histórii obdobu. Zatiaľ čo v minulých vojnách a dňoch sme boli svedkami tragédií, to, čo sa odohralo dnes v noci, sa rovná genocíde," uviedol hovorca palestínskej civilnej obrany Mahmúd Basal.

Do ulíc na protest proti náletu podľa Al-Džazíry vyšli Palestínčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu, a to okrem iného v mestách Nábulus a Džanín. V Ramalláhu stovky ľudí podľa agentúry AFP požadovali odstúpenie šéfa palestínskej samosprávy Mamúda Abbása a podľa televízie AL-Džazíra na mieste prepukla streľba a zavládol absolútny chaos. Agentúra Reuters píše, že palestínske bezpečnostné zložky proti demonštrantom použili slzný plyn a zábleskové granáty. Abbás vyhlásil trojdňový štátny smútok a podľa palestínskeho zdroja agentúry AP tiež zrušil chystané stredajšie stretnutie s Bidenom v Jordánsku a vracia sa do Ramalláhu, kde sídli palestínska vláda.

"Je to genocída. Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite zasiahlo a zastavilo tento masaker. Mlčanie už nemožno akceptovať," uviedla vo vyhlásení Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP). Tá zároveň zvolala mimoriadne konanie. Mnoho palestínskych frakcií medzitým vyzvalo na protestný generálny štrajk.

Predtým dnešný deň palestínske úrady uviedli, že pri izraelských náletoch v Pásme Gazy od 7. októbra zahynulo viac ako 3000 ľudí. Izrael začal Gazu bombardovať po krvavom útoku Hamasu na južný Izrael, pri ktorom zahynulo asi 1400 osôb, najmä civilistov. Palestínskych civilistov na severe Pásma Gazy Izrael vyzval na evakuáciu na juh a tvrdí, že cieli na infraštruktúru Hamásu.

Al-Džazíra píše, že útok na nemocnicu zvyšuje tlak na amerického prezidenta Bidena pred jeho stredajšou návštevou Izraela. Podľa televízie Biely dom v posledných dňoch začal viac zdôrazňovať potrebu riešiť humanitárnu situáciu v pásme Gazy.

01 - Modified: 2023-10-17 17:57:09 - Feat.: 1 - Title: Pri nálete na mesto Gaza prišlo o život 14 príbuzných vodcu Hamasu 02 - Modified: 2023-10-17 16:55:12 - Feat.: 1 - Title: Francúzskej krajne ľavicovej poslankyni hrozí stíhanie za schvaľovanie terorizmu 03 - Modified: 2023-10-17 15:30:05 - Feat.: 1 - Title: Biely dom nevidí dôkazy o zapojení Iránu do vojny medzi Izraelom a Hamasom 04 - Modified: 2023-10-17 14:57:44 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár Scholz pricestoval do Izraela, chce zabrániť ďalšej eskalácii
01 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 02 - Modified: 2024-04-28 15:30:00 - Feat.: - Title: Delegáciu Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 05 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 03:57