StoryEditor

Mladí nemajú istotu v investovaní a sporení, ale uvedomujú si to, ukázal prieskum

17.10.2023, 18:22
Autor:
TASRTASR

Mladí dospelí vo veku 18 až 26 rokov nemajú vo financiách istotu, tápu najmä v oblasti investovania a sporenia. Sotva pätina mladých Slovákov ukladá peniaze do fondov alebo akcií. Mladí si však zároveň uvedomujú, že nerozumejú hodnote peňazí a o svojej budúcnosti rozmýšľajú zodpovedne, ukázal aktuálny prieskum UniCredit Bank.

Mladí Slováci najčastejšie kombinujú príjem z brigád s vreckovým od rodičov. Tretina z nich pracuje na plný úväzok a ďalších deväť percent má vlastné podnikanie. Podľa výsledkov prieskumu je priemerný zárobok 700 eur. Nižšie príjmy môžu skomplikovať snahu o sporenie.

Zo svojho mesačného príjmu dokáže niečo ušetriť vyše tretina (37 percent) mladých dospelých, zatiaľ čo 16 percent z nich zvyčajne nemá dostatok peňazí a 29 percent má len toľko, koľko potrebuje.

"Na začiatku kariéry je normálne mať nižší príjem a ťažšie z neho šetriť. V tomto veku ľudia často ešte študujú alebo začínajú svoje prvé zamestnanie. Počiatočný plat nebudú mať navždy, s pribúdajúcimi rokmi skúseností sa ich životná úroveň bude pravdepodobne zvyšovať a mladí ľudia budú schopní s rozpočtom vychádzať lepšie. Na začiatku je dobré zvyknúť si odkladať aspoň niečo bokom a nemíňať všetko," upozornila hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

image

Veľkí hráči odevného priemyslu na Slovensku na jeseň otvárajú ďalšie predajne. Pre HN prezradili novinky

Prieskum ukázal, že mladí Slováci využívajú štandardné finančné a bankové produkty, ako sú debetné karty, bežné účty a internetové alebo mobilné bankovníctvo. Málokto v tejto vekovej skupine využíva sofistikovanejšie produkty, ako sú hypotéky alebo kontokorentné úvery. Tri štvrtiny (76 percent) respondentov však zvažujú hypotéku ako perspektívu vlastného bývania.

Úrazové a dôchodkové poistenie je tiež vysoko na zozname produktov, o ktorých mladí rozmýšľajú (73 percent). Viac ako polovica (61 percent) uvažuje o zhodnocovaní peňazí vo forme akcií alebo fondov. Investície však zatiaľ využíva len 17 percent mladých Slovákov, kým sporiace účty sú výrazne obľúbenejšie (45 percent).

Mladí potrebujú poradiť najviac práve v oblasti zhodnotenia peňazí. Každý druhý (52 percent) respondent uviedol, že si uvedomuje dôležitosť investícií a chcel by im lepšie porozumieť. Po investíciách je pre mladých Slovákov druhou najpálčivejšou témou sporenie, nasledujú informácie o tom, ako začať podnikať.

"To, že mladí ľudia myslia na budúcnosť, je jednoznačne pozitívne. Neustále finančné vzdelávanie je kľúčové v každom veku a je výzvou nielen pre banky, ale aj pre vzdelávací systém. Je to jedna zo základných zručností," dodala Ďuďáková.

01 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 02 - Modified: 2024-05-01 22:01:27 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Agrodivízia známeho finančníka hlási miliónovú investíciu do centového biznisu 03 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 04 - Modified: 2024-05-01 14:09:33 - Feat.: - Title: Na Brusel hľadíme často cez prsty, sme však čistým prijímateľom miliárd eur zo Západu 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 23:35