StoryEditor

Macron apeloval na zodpovednosť Srbska a Kosova, Prištine pohrozil vízami

17.10.2023, 16:15
Autor:
ČTKČTK

Rokovania sprostredkované Európskou úniou o normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom trvajú roky a doteraz priniesli len skromné výsledky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri dnešnej návšteve albánskeho hlavného mesta Tirany apeloval na srbského prezidenta Aleksandara Vučiča a kosovských lídrov, aby prejavili zodpovednosť a znížili napätie v regióne. Pohrozil tiež, že v opačnom prípade sa zasadí o to, aby kosovským občanom nebola zrušená vízová povinnosť pri cestách do Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

Skupina ozbrojencov koncom septembra v severnom Kosove zabila policajta z radov kosovských Albáncov. Polícia následne usmrtila troch útočníkov, kosovských Srbov.

Vláda v Prištine označila tento najzávažnejší bezpečnostný incident v Kosove za posledné roky za terorizmus a vinu pripísala Belehradu, keď z priameho podielu na útoku obvinila čelného politického predstaviteľa kosovských Srbov, považovaného za spojenca prezidenta Vučiča. Srbský prezident podiel svojej krajiny na incidente odmietol, zároveň v minulých dňoch dočasne nariadil posilniť armádu na hraniciach s Kosovom.

Vučić by podľa francúzskeho prezidenta mal "čo najdôraznejšie odsúdiť" útok z 24. septembra a pomôcť obnoviť pokoj na hraniciach. Macron apeloval na Vučiča aj na kosovského premiéra Albina Kurtiho a prezidentku Vjosu Osmaniovú, aby prejavili "ducha zodpovednosti" a znížili napätie v regióne.

"To, čo očakávame od kosovských a srbských úradov, je jednoduché: Znovu usporiadať voľby v obciach (na severe Kosova), ktoré sa konali za nevhodných podmienok. Účasť (kosovských) Srbov v týchto voľbách a v (kosovských) inštitúciách, uznanie Združenia srbských okresov kosovskými orgánmi. V tomto poradí, úplne a úplne, "povedal Macron po rokovaní s albánskym premiérom Edim Ramou v Tirane.

Pohrozil tiež, že v opačnom prípade sa zasadí o zrušenie bezvízového režimu, ktorý má medzi EÚ a Kosovom začať platiť 1. januára 2024.

Kosovskí Srbi, ktorých na severe krajiny žije niekoľko desiatok tisíc, už takmer rok bojkotujú prácu v polícii, súdnictve a ďalších kosovských inštitúciách na protest proti snahe Prištiny prinútiť ich používať výlučne kosovské registračné značky. Na jar sa hlavná srbská strana v Kosove, probelehradská Srbská kandidátka, rozhodla bojkotovať voľby, ktoré vláda v Prištine usporiadala s cieľom zaplniť uprázdnené pozície v zastupiteľstvách obcí na severe Kosova.

Snaha starostov z radov etnických Albáncov, ktorí boli zvolení v týchto voľbách, ujať sa úradov vyvolala demonštrácie, ktoré rýchlo prerástli do nepokojov.

Rokovania sprostredkované Európskou úniou o normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom trvajú roky a doteraz priniesli len skromné výsledky. Belehrad podmieňuje dohodu vytvorením samosprávneho územného celku, ktorý budú tvoriť väčšinovo srbské okresy v Kosove. Naopak Priština trvá na tom, že Srbsko musí v rámci všezahŕňajúcej dohody najprv fakticky uznať nezávislosť Kosova.

Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili k stiahnutiu srbskej ozbrojenej sily. V roku 2008 kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ho však ďalej považuje za súčasť svojho územia. Kosovo ako suverénny štát uznáva asi polovica štátov OSN vrátane Česka.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 04 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:20